VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na podzim se nemusejí sbírat pouze houby

Zlínský kraj – Lesy jsou během posledních týdnů v obležení houbařů. Kromě bedel a praváků se však v této době dá sbírat i něco dalšího. Září je hlavní sezonou šípků, černého bezu, jeřabin, kaštanů i žaludů. Některé z plodů se vykupují, další mohou zase dobře posloužit pro vlastní potřebu.

2.10.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Karel Plocek

Přechod mezi letním a zimním obdobím využívají ke sběru nejen jednotlivci, ale stále také některé základní školy a kroužky

Z výkupen do čajů nebo farmaceutik tak jako dříve

„Šípky vykupujeme za osm korun za kilo. I když mají hlavní sezonu právě v tomto měsíci, sušené bereme celoročně. Následně putují na výrobu čajů a léků. Nosí nám je hlavně děti ze školy a Dětského domova Smolina ve Valašských Kloboukách,“ řekl výkupčí Miroslav Dynka.

„Letos jsme ve škole nasbírali sto padesát tři kilo šípků. Více se zapojují děti z prvního stupně než z druhého. Vyhlašujeme i nejlepší sběrače za jednotlivce a kolektivy,“ uvedla zástupkyně ředitele ZŠ ve Štítné nad Vláří Jitka Tkadlecová. Vzdělávací instituce jsou oslovovány také mysliveckými spolky. Sběrným artiklem jsou v tomto případě kaštany a žaludy.

„S jednotlivými školami si to domlouvají sdružení, která mají honitby. Každý ze skoro padesáti spolků potřebuje v průměru kolem dvou až tří metráků kaštanů. Vždy je limitující úroda,“ přiblížil jednatel Okresního mysliveckého spolku Vsetín Jan Janoušek.

„My vykupujeme od základní školy v Rusavě i Holešově. Cena je okolo tří korun za kilo. Kaštanů máme vždycky dost,“ prozradil předseda Mysliveckého sdružení Rusava Pavel Sedlák. Na těchto plodech si pak v chladných měsících pochutnává zejména zvěř spárkatá, tedy jeleni, daňci, srnci, mufloni, a taktéž černá.

Lidé zase do svého jídelníčku mohou zařadit zpracované plody černého bezu a jeřabin, zejména černých. Čerstvé se používají na výrobu kompotů, sirupů, marmelád a likérů. Bezinkový s kávou dělá již několik let paní Jarmila Bubílková z Holešova.

Po zdravé procházce zdravý a osvěžující nápoj

„Zralý bez si natrhám při procházce, roste v okolí poměrně hodně. Pak jej očistím, povařím a propasíruji. Do tohoto základu přidám cukr, kávu a ještě jednou dám vařit. Až vychladne, přidám rum a naliji jej do připravených sklenic. Je velmi lahodný a zdravý. Podáváme ho pravidelně v malých dávkách,“ dodává s úsměvem.

Vášnivou sběračkou podzimních plodů je Jitka Vogelová ze Zlína. „Sbírám na podzim vše. Bylinky, houby, šípky i bezinky. Vše se v zimě hodí,“ uvedla Vogelová. V chladných měsících tak navozuje pohodu.

Staňte se našimi fanoušky na Facebooku!
Zde vás budeme v průběhu dne informovat o nejdůležitějších a nejzajímavějších událostech z regionu a hlavně vám nabídneme různé soutěže.

Aktuální témata Zlínského deníku:

DOPRAVNÍ SERVIS
Veškeré informace týkající se osobní i veřejné dopravy a cyklostezek v regionu.

KOMUNÁLNÍ VOLBY 2010
Vše ohledně voleb, které proběhnou ve dnech 15. a 16. října 2010.

MÁME RÁDI KACHNY
Nepravidelná rubrika pravidelně plná neuvěřitelných zpráv.

DENÍK ZLÍŇÁKA
(Ne)oficiální blog reportérů Zlínského deníku o dění v regionu i mimo něj.

Autor: Anna Zapletalová

2.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotografie, která se stane symbolem letošních voleb.
DOTYK.CZ
6

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

Ondřej Benešík
12

Lidovec Benešík: Česku je to jedno. Slovák či Japonec

Jaroslav Dvořák z pověrčivosti mandát neřešil

S bezmála sedmnácti sty preferenčními hlasy předčil i krajského volebního lídra své strany a zanedlouho usedne do poslanecké lavice. Devětapadesátiletý lékař neurolog Jaroslav Dvořák ze Strany přímé demokracie – Tomio Okamura bude společně s Pavlem Pustějovským z ANO 2011 historicky prvním zástupcem Valašského Meziříčí v Poslanecké sněmovně.

Meziříčským klobásovým králem je amatérský řezník z Trojanovic

Každý dostal sedm kilo vepřové plece a bůčku, koření a všechno ostatní už bylo na něm. Třináct amatérských řezníků na sobotním druhém ročníku Klobáskobraní v meziříčském Muzeu řeznictví soutěžilo o titul nekorunovaného klobásového krále.

Jaroslav Holík: Výsledky úspěšnějších stran ukazují, že stále máme co zlepšovat

ROZHOVOR/ Poslanec Jaroslav Holík z Březůvek na Zlínsku je v politice už víc, jak patnáct let. Když v sobotu jeho spolustraníci ve volebním štábu hnutí SPD v pražském hotelu Čechia sledovali bedlivě volební grafy a debatovali o dalších úkolech hnutí na výslunní české politiky, Jaroslav Holík musel řešit stěhování v Praze a další starosti.

Pavel Pustějovský se jako poslanec zaměří na energetiku

Poprvé v historii bude mít Valašské Meziříčí zástupce v Poslanecké sněmovně, a rovnou dva. Do dolní komory parlamentu voliči svými hlasy vyslali pětačtyřicetiletého manažera Pavla Pustějovského, dvojku na krajské kandidátce ANO 2011, a devětapadesátiletého lékaře neurologa Jaroslava Dvořáka, rovněž druhého na kandidátce Svobody a přímé demokracie – Tomio Okamura.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení