VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na podzim se nemusejí sbírat pouze houby

Zlínský kraj – Lesy jsou během posledních týdnů v obležení houbařů. Kromě bedel a praváků se však v této době dá sbírat i něco dalšího. Září je hlavní sezonou šípků, černého bezu, jeřabin, kaštanů i žaludů. Některé z plodů se vykupují, další mohou zase dobře posloužit pro vlastní potřebu.

2.10.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Karel Plocek

Přechod mezi letním a zimním obdobím využívají ke sběru nejen jednotlivci, ale stále také některé základní školy a kroužky

Z výkupen do čajů nebo farmaceutik tak jako dříve

„Šípky vykupujeme za osm korun za kilo. I když mají hlavní sezonu právě v tomto měsíci, sušené bereme celoročně. Následně putují na výrobu čajů a léků. Nosí nám je hlavně děti ze školy a Dětského domova Smolina ve Valašských Kloboukách,“ řekl výkupčí Miroslav Dynka.

„Letos jsme ve škole nasbírali sto padesát tři kilo šípků. Více se zapojují děti z prvního stupně než z druhého. Vyhlašujeme i nejlepší sběrače za jednotlivce a kolektivy,“ uvedla zástupkyně ředitele ZŠ ve Štítné nad Vláří Jitka Tkadlecová. Vzdělávací instituce jsou oslovovány také mysliveckými spolky. Sběrným artiklem jsou v tomto případě kaštany a žaludy.

„S jednotlivými školami si to domlouvají sdružení, která mají honitby. Každý ze skoro padesáti spolků potřebuje v průměru kolem dvou až tří metráků kaštanů. Vždy je limitující úroda,“ přiblížil jednatel Okresního mysliveckého spolku Vsetín Jan Janoušek.

„My vykupujeme od základní školy v Rusavě i Holešově. Cena je okolo tří korun za kilo. Kaštanů máme vždycky dost,“ prozradil předseda Mysliveckého sdružení Rusava Pavel Sedlák. Na těchto plodech si pak v chladných měsících pochutnává zejména zvěř spárkatá, tedy jeleni, daňci, srnci, mufloni, a taktéž černá.

Lidé zase do svého jídelníčku mohou zařadit zpracované plody černého bezu a jeřabin, zejména černých. Čerstvé se používají na výrobu kompotů, sirupů, marmelád a likérů. Bezinkový s kávou dělá již několik let paní Jarmila Bubílková z Holešova.

Po zdravé procházce zdravý a osvěžující nápoj

„Zralý bez si natrhám při procházce, roste v okolí poměrně hodně. Pak jej očistím, povařím a propasíruji. Do tohoto základu přidám cukr, kávu a ještě jednou dám vařit. Až vychladne, přidám rum a naliji jej do připravených sklenic. Je velmi lahodný a zdravý. Podáváme ho pravidelně v malých dávkách,“ dodává s úsměvem.

Vášnivou sběračkou podzimních plodů je Jitka Vogelová ze Zlína. „Sbírám na podzim vše. Bylinky, houby, šípky i bezinky. Vše se v zimě hodí,“ uvedla Vogelová. V chladných měsících tak navozuje pohodu.

Staňte se našimi fanoušky na Facebooku!
Zde vás budeme v průběhu dne informovat o nejdůležitějších a nejzajímavějších událostech z regionu a hlavně vám nabídneme různé soutěže.

Aktuální témata Zlínského deníku:

DOPRAVNÍ SERVIS
Veškeré informace týkající se osobní i veřejné dopravy a cyklostezek v regionu.

KOMUNÁLNÍ VOLBY 2010
Vše ohledně voleb, které proběhnou ve dnech 15. a 16. října 2010.

MÁME RÁDI KACHNY
Nepravidelná rubrika pravidelně plná neuvěřitelných zpráv.

DENÍK ZLÍŇÁKA
(Ne)oficiální blog reportérů Zlínského deníku o dění v regionu i mimo něj.

Autor: Anna Zapletalová

2.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Potravinářství - Potravinářství Pekař 13 500 Kč Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek Pomocník/ce pekaře, Pekař/ka *. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: POMOCNÍK/CE PEKAŘE, PEKAŘ/KA *, Nástup možný ihned., Možnost prodloužení smlouvy na dobu neurčitou!, Nabízíme: stravenky, příspěvek na praní, měsíční prémie 0-40%., První kontakt: p. Hana Vaňková, telefonicky v pracovní dny od 8:00 do 15:00 hodin, na tel. čísle 731 614 037, nebo e-mailem: vedení@consi.cz nebo p. Daniela Grofová, telefonicky v pracovní dny od 8:00 do 15:00 hodin, na tel. čísle 733 712 764 nebo e-mailem: mzdy@consi.cz. Pracoviště: Consi - veřejná obchodní společnost 05, 756 24 Bystřička. Informace: Hana Vaňková Daniela Grofová,, +420 733 712 764,731 614 037. Gastronomie - Gastronomie Barman, výčepní 20 000 Kč Barmani Barmani. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: BARMANI, Nástup možný ihned!, Náplň práce:, Obsluha barového pultu, Příprava a servírování nápojů, Práce s pokladním systémem, Příprava a aranžování místností a tabulí, Komunikace s recepcí v rámci hotelu, Požadujeme:, Vyučení v oboru, praxe min. 1 rok, Základní znalost anglického jazyka výhodou, Příjemné vystupování, profesionalita, Komunikační a organizační schopnosti, Zodpovědnost a svědomitost, Nabízíme:, Atraktivní prostředí malebných Beskyd, Zajímavou pracovní příležitost na hlavní pracovní poměr, Motivující finanční ohodnocení, Turnusové služby, Možnost ubytování mezi směnami, První kontakt:, Nabídky se strukturovaným životopisem zasílejte na adresu marcela.dornakova@hotelsolan.cz. Více informací tel. 606 077 921. Pracoviště: Solan trading s.r.o. 01, Bzové, č.p. 339, 756 05 Karolinka. Informace: Marcela Dorňáková, +420 606 077 921. Potravinářství - Potravinářství Pekař 80 Kč Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek Pomocník/ce pekaře, Pekař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 80.8 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: POMOCNÍK/CE PEKAŘE, PEKAŘ/KA, Nástup možný ihned., Možnost prodloužení smlouvy na dobu neurčitou!, Nabízíme: stravenky, příspěvek na praní, měsíční prémie 0-40%., První kontakt: p. Hana Vaňková, telefonicky v pracovní dny od 8:00 do 15:00 hodin, na tel. čísle 731 614 037, nebo e-mailem: vedení@consi.cz nebo p. Daniela Grofová, telefonicky v pracovní dny od 8:00 do 15:00 hodin, na tel. čísle 733 712 764 nebo e-mailem: mzdy@consi.cz, ov. 17.9.. Pracoviště: Consi - veřejná obchodní společnost 04, Smetanova, č.p. 1056, 755 01 Vsetín 1. Informace: Hana Vaňková Daniela Grofová,, +420 733 712 764,731 614 037. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Pracovníci v oblasti prodeje jinde neuvedení Administrátor/ka internetového prodeje. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ADMINISTRÁTOR/KA INTERNETOVÉHO PRODEJE, Požadujeme: částečná znalost prodávaného sortimentu, řidičský průkaz skup.B, rychlá a spolehlivá komunikace při jednání se zákazníkem, ochota, úslužnost, vstřícnost, Nabízíme: stravenky, penzijní příspěvek, příplatky za soboty, proplácení přesčasových hodin, 20 dnů dovolené, placené svátky, výrazná zaměstnanecká sleva při nákupu zboží na prodejnách , První kontakt: e-mailem na: tkadlecova@elposvsetin.cz nebo osobně na pracovišti, ov. tel. 19.9.2018. Pracoviště: Elpos josef tkadlec, spol. s r.o. 03, Dolní náměstí, č.p. 1356, 755 01 Vsetín 1. Informace: Marcela Tkadlecová, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rodák z Kroměříže Jiří Chytrý, který dříve působil ve Zlíně a Slovácku, se stal asistentem reprezentačního trenéra Šilhavého.

Trenér Chytrý, který povede národní tým: Vím, že to bude asi šichta

Marek Šichor

Vrací se. Marek Šichor jde pomoci Valmezu na cestě ze dna

Petr Starec se vrátil ze Semetína domů. S Huslenkami chce vyhrávat

Velkou posilu představil v posledním utkání III. třídy okresu Vsetín tým Huslenek. Po sestupu z okresního přeboru se tým znovu učí vyhrávat, když v uplynulé sezoně prohrál všech třináct jarních zápasů, a k tomu mu má pomoct také ofenzivní hráč Semetína Petr Starec.

Dostali jsme přes hubu, ale půjdeme nahoru, věří Adam Hořanský

Žádné výmluvy ani alibi nehledali. Tohle nebyl plán ambiciózního Vsetína. Chtějí se měřit s nejlepšími. Cílem je semifinále, sní o návratu do extraligy. Jenže zatím nestačí.

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 18. září 2018.

Studenti pomáhají mokřadům v Hrachovci přežít

Učebnice a sešity za hrábě vyměnili středoškolští studenti ekologických oborů z Rožnova pod Radhoštěm a Nového Jičína. S místními ochránci přírody shrabují v Hrachovci u Valašského Meziříčí posečenou louku v místech, kde se na ploše zhruba jednoho hektaru rozprostírá několik, převážně uměle vyhloubených tůní.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT