Tak popisuje svůj dramatický příběh jednatřicetiletý Petr Beran z Otrokovic. Ten v sobotu 6. březnazachránil z hořícího sousedního bytu v panelovém domě teprve sedmiletého školáka.

Související:

Hoch byl doma sám. Jeho maminka byla totiž v práci. Zřejmě z dlouhé chvíle si vzal zapalovač a začal si s ním hrát. Jeho zábava se mu však vymkla z rukou a v bytě začalo hořet. Kluk byl doma zamknutý a přes hustý kouř nemohl najít klíče. Schoval se do koupelny, kde začal volat o pomoc.

„Byla to obrovská náhoda, že jsem byl to ráno doma. Měl jsem po noční, a to si obvykle ráno chodívám pro noviny a pak na kávu. Ten den jsem byl ale hodně unavený, a tak jsem se chystal spát. Má přítelkyně byla taky po noční a už dávno tvrdě spala,“ sdělil Deníku zachránce.

Chodba byla celá v dýmu

Když byl na toaletě, ucítil kouř. „Za chvíli jsem přes stupačky uslyšel i toho hocha. Proto jsem vzal mobil a rychle vyběhl zjistit, co se děje. Chodba o patro výš byla celá v dýmu. Sotva jsem už viděl na půl metru před sebe. Odhadl jsem, které dveře to mohou být, a zabušil. Hoch mi hned odpověděl a řekl, že je zamknutý a nemůže najít klíče. Proto jsem se rozhodl dveře rychle vyrazit. Asi po třech ranách se mi to povedlo,“ řekl muž.

Nejprve prý ze dveří vyběhl vyplašený pes a pak vyšel i malý školák. „Lehl si na zem a rozdýchával se. Zeptal jsem se, jestli s ním doma ještě někdo je. Když mi řekl, že ne, vzal jsem jej do náruče a běžel s ním k nám domů. Cestou zpět už jsem se musel držet při zemi, jak byla chodba celá zakouřená. Doma jsem jej položil na postel, zabalil do deky a hned vytáčel hasiče,“ vzpomíná dále na událost Petr Beran.

Zachránce: Stačí si zachovat chladnou hlavu

V tu chvíli prý vůbec necítil strach. „Jen se mi honilo hlavou, co ještě mám udělat a jestli ještě není třeba něco zařídit. Záchranáři tu ale byli zhruba do dvou minut a pak přišli i k nám a dali chlapci kyslíkovou masku,“ řekl muž, který pracuje jako údržbář elektriky v otrokovickém Barumu.

Díky tomu, že pravidelně absolvuje kurzy první pomoci i protipožární školení, věděl, co má dělat. „Myslím, že to samé by dokázal kdokoliv jiný. Stačí si jen zachovat chladnou hlavu a přemýšlet o tom, co zvládnu a co už je naopak nad mé síly,“ poznamenal skromně zachránce.

Lidé z patra, kde hořelo, prý začali vybíhat až ve chvíli, kdy rozrazil dveře. „Bylo brzo ráno, takže většina obyvatel ještě spala. Tím, že byl kluk schovaný v koupelně, jej nikdo ani nemohl slyšet. A pes ani neštěkal,“ dodal muž. Je rád, že se nikomu nic nestalo. „I jeho maminka, která mi přišla poděkovat, mi pak řekla, že už je její syn v pořádku. To je pro mě ta největší odměna,“ pousmál se ještě Petr Beran.

Hrdá na svého přítele je i jeho partnerka Žaneta Kouřilová. „Vím prostě, že mám doma poklad a jsem na něj patřičně pyšná,“ zadívala se láskyplně na muže.

Obrovskou odvážnost Petra Berana oceňují i krajští hasiči. „Tady šlo doslova o každou vteřinu. Ten hoch se v tak malém bytě neměl prakticky kde schovat. Muž na nic nečekal a šel sám pomoci. Šlo o příkladnou reakci občana,“ chválil za hasiče jejich mluvčí Ivo Mitáček.

Tento hrdinský čin dokonce navrhnou na Cenu Salvator za rok 2010, která se bude vyhlašovat příští rok. „Zároveň jsme pana Berana navrhli jako kandidáta na cenu Hasičského záchranného sboru České republiky,“ prozradil ještě mluvčí.