Linda Kožichová ze Vsetína na toto úskalí naráží denně. Se zablokovanými sjezdy nemá ale maminka čtrnáctiměsíčního syna problém fyzický, spíše morální.

„V zimě je to nejhorší. V létě to prostě objedu. Ale když jedu s vozíkem za kolem, nemám kde sjet,“ postěžovala si.

Pokutovat to nelze, je to pouze věcí etiky

Vždy podle ní záleží pouze na řidičích samotných.

„Někde jsem četla, že když není sjezd označený, řidič to nemůže vidět. Ale to je nesmysl. Zaparkuju, vystoupím z auta, podívám se a vidím. My máme dvě auta, ale když je sjezd, zaparkuju prostě o sto metrů dál,“ dodala Vsetíňanka.

S kočárkem si poradí, ale lituje vozíčkáře.

„Nejvíc mě to štve právě vzhledem k nim. Máme jednoho na patře a vím, jak to má těžké. Často slyším, jak nadává, když vyjede před barák a nemá jak sjet,“ podotkla Linda Kožichová.

Ilustrační foto.
Svatomartinský víkend byl bujarý, tři řidiči nadýchali

Vsetíňan Tomáš Hajda skončil po úrazu v roce 2002 na vozíku.

Většina nájezdů na chodníky ve městě je podle něj prudká a nepoužitelná.

A i kdyby mu někdo pomohl, stojí před zablokovaným sjezdem.

„Vsetín má problémy s parkovacími místy. Řidiči zastavují bezohledně přímo v nájezdech na chodníky. Pak jsme my vozíčkáři nahraní,“ krčil rameny uživatel elektrického vozíku.

Policie: nezmůžeme nic, je to na řidičích

Policie je na takové nevnímavé řidiče krátká.

„Můžeme pokutovat auta stojící na nebezpečných místech, v křižovatkách nebo přímo na přechodech. Tam hrozí pokuta až dva tisíce korun. V ostatních případech nenaděláme nic,“ potvrdil ředitel vsetínské městské policie Patrik Pecina.

„Je to spíše otázkou etiky či všímavosti a tolerance řidičů i osobní zkušenosti. Jestli sami takovou situaci znají z druhé strany,“ podotkl.

Doplnil, že vzhledem k poměru aut k parkovacím místům zastavují řidiči v duchu hesla: zaparkuju, kde je volné místo.

Řemeslníci Antonín Hajda (ve vestě) a Radek Machala (v modrém) z Ratiboře opravují v Oznici odchytovou klec na toulavého medvěda. Asistuje také starosta obce Oznice Martin Gerža (vlevo). Klec byla přivezena ze Slovenska z oblasti Malé Fatry.
Medvěd se stáhl zpátky ke Vsetínu. Ochránci zvažují výrobu dalších klece



Strážníci znají situace, kdy maminka s kočárkem ani neprojde mezi auty a musí až na konec řady zaparkovaných aut.

„Ale častější jsou auta v křižovatce, která znesnadňují přejít na druhou stranu. To pak musí třeba vozíčkář objet, vjíždí do cesty a je to nebezpečné,“ upozornil Pecina.

Přes uvedené ale městská policie příliš mnoho stížností na neprůjezdnost od obyvatel neeviduje. Jsou to spíše ojedinělé případy.

Vozíčkáři jsou daleko více zkoušení životem a stěžovat si na tak „malé“ věci nebudou.

Je tedy spíše na řidičích, aby se rozhlédli kolem a než zhasnou motor, zvážili, jestli zastavili dobře a zda nebude někdo právě blokovaný vjezd potřebovat.