Do konce června opraví stříšky nad předsíní na severní straně a nad sakristií na jižní straně historické stavby. Opravy budou stát 3,5 milionu korun.

Při demontáži obou střech narazili řemeslníci na několik zajímavostí. Na obou stranách stavby například odkryli původní renesanční a barokní omítku. „Obzvláště zajímavý je ovšem nález zazděného okna na jižní straně kostela. Jedná se o původní barokní okno, jež je výrazně nižší, než jsou okna stávající," upozornil městský památkář Petr Zajíc.

Popsal, že odhalený okenní otvor je zaklenutý takzvaným stlačeným obloukem. „Kolem okna se dochovala šambrána s pozůstatky iluzivní bosáže, tedy v omítce vyrýsovaných a vymalovaných kvádrů," vysvětlil Zajíc.

Nález je důkazem, že fasády kostela měly koncem 17. století výrazně dekorativnější vzhled než nyní. „Vedle okna se v omítce dochoval také otisk šindelové střechy původní dřevěné předsíně stržené v roce 1845, kdy byla vybudována dnešní zděná sakristie," doplnil Petr Zajíc.

Oprava střechy kulturní památky přijde meziříčskou Římskokatolickou farnost na 3,5 milionu korun. „Město Valašské Meziříčí přispělo ze svého rozpočtu částkou zhruba tři sta devadesát tisíc korun," doplnila mluvčí meziříčské radnice Renata Votrubová.

Rekonstrukce střechy kostela svatého Jakuba je už třetí etapou údržby svatostánku. V předchozích dvou letech dělníci opravili střechu nad lodí a presbytářem s unikátním krovem pocházejícím z roku 1682.

Filiální kostel sv. Jakuba byl postaven v 16. století. Přestože vstupní portál má gotický charakter, kostel sám je vybudován v renesančním slohu s pozdějšími barokními dostavbami a úpravami. Má nepravidelný presbytář, v interiéru se nachází barokní obraz světce a lidová dřevořezba svatého Jiří. Kostel se nachází v těsné blízkosti zámku Kinských.