„Ale lidé byli většinou vstřícní a spolupracující, občas nám nabízeli i kávu či něco dobrého na zub, což jsme pochopitelně museli odmítat,“ ohlíží se za uplynulými dvěma měsíci vrchní sestra otorinolaryngologického oddělení Vsetínské nemocnice Andrea Adámková.

Jako členka výjezdového týmu, který měl především na Valašsku na starosti odběr vzorků určených k testování na koronavirus, absolvovala zhruba desítku služeb. Nechyběly přitom ani dramatičtější či kuriózní situace: jednou musela u odběru asistovat městská policie, k dalšímu museli zdravotníci přivolat překladatele z mongolštiny.

Zdeněk Hrachový, kapelník skupiny Fleret, přežil Koronavirus ve svém domku díky práci na zahrádce a malé podkrovní zkušebně.
Frontman Fleretu "Hrach" sázel hrách a natáčel s kapelou nové album na dálku

SE PSEM SE „DOMLUVIL“ ŘIDIČ SANITKY

Několikrát se také museli vypořádat s přítomností nejrůznějších domácích mazlíčků. „Jednou nás pes nechtěl pustit do domu a nevypadal moc kamarádsky. Situaci ale zachránil řidič sanitky a nějak jsme to společně zvládli,“ dodala s úsměvem Andrea Adámková.

Do výjezdového týmu bylo zařazeno celkem dvaadvacet sester Vsetínské nemocnice. Odběry „v první linii“, tedy přímo v domácnostech u pacientů s podezřením na koronavirovou nákazu, zahájily v neděli 8. března. „V některých nemocnicích zřídili stacionární odběrová místa – vyšetřovací stany nebo buňky, v našem okrese vznikl mobilní odběrový tým. Krajská Zdravotnická záchranná služba poskytla speciální sanitku s řidičem, nemocnice do týmu doplnila sestru, vlastně jsme byli prodlouženou rukou hygienické stanice,“ vysvětlila Věra Prousková, ředitelka Vsetínské nemocnice.

NA ZÁKLADNU POUZE PRO ZÁSOBY

Nejkrušnější byly první týdny. Požadavků na odběry bylo tolik, že zdravotníci byly na cestách celou dvanáctihodinovou směnu. Do nemocnice se vraceli pouze aby doplnili zásoby. „Je obdivuhodné, jak se sestry, které standardně pracují třeba v ambulanci u lůžka, dokázaly ze dne na den přizpůsobit epidemiologickým i pracovním požadavkům a podmínkám a zvládnout tuto situaci s profesionalitou, empatií a grácií,“ cení si ředitelka nemocnice.

Výjezdy pokrývaly celý vsetínský okres. Tým odebíral vzorky na Vsetínsku, Meziříčsku, Rožnovsku, také na Valašskokloboucku a několikrát vypomáhaly i ve Zlíně. Věkové spektrum pacientů bylo velmi široké: nejstarší měl 94 let, nejmladší byl chlapec narozený v letošním roce.

Odebrané vzorky se pak dvakrát denně odvážely k vyšetření do specializované laboratoře, protože Vsetínská nemocnice není na tuto vyšetřovací metodu akreditovaná. I tak ovšem byly výsledky k dispozici poměrně rychle.

Parkourové hřiště. Ilustrační foto.
Jaké to je „utrácet“ městské peníze? Navrhněte vlastní projekt

ZA DVA MĚSÍCE TÉMĚŘ TISÍC ODBĚRŮ

O uplynulém víkendu tým svou činnost ukončil s bilancí 465 odběrů přímo v terénu a dalších pěti set u pacientů na nemocničních odděleních. Vzhledem k počtu onemocnění v našem regionu lze podle vsetínských zdravotníků konstatovat, že členové týmu byly pravděpodobně v kontaktu s téměř všemi pozitivními pacienty vsetínského okresu.

Ve Vsetínské nemocnici se bude testovat i nadále, ale pouze na základě rozhodnutí ošetřujícího lékaře u hospitalizovaných a ambulantních pacientů, a to v případě, že budou mít konkrétní příznaky nemoci.

Díky rozdělení kompetencí v péči o pacienty s COVID-19 mezi nemocnicemi Zlínského kraje nebyl ve Vsetínské nemocnici hospitalizován, a to ani dočasně, žádný pozitivní pacient.