Jednoho z provinilců odhalili totiž přímo v Uherském Hradišti. „Burčák koupil od pěstitele z Nedakonic. V podobných případech se snažíme vypátrat i osobu, která nápoj ředila, daří se to však jen velmi obtížně. Jisté je, že za kvalitu nápoje nese vždy zodpovědnost ten, kdo produkt prodává. V tomto případě se jedná o provozovatele uherskohradišťské prodejny. Nápoj z této provozovny vykazoval dvacetiprocentní přítomnost vody,“ vysvětlila mluvčí Státní a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Kontroly specialisté provedli ve dvou vlnách. V druhé z nich jsme analyzovali tři případy ředění burčáku. Celkově jsme loni do laboratoří předali 49 vzorků, a to jak od stánkařů, tak u provozovatelů kamenných vinoték,“ upřesnila Šmídtová. Vzorky k analýze nebyly, podle jejího vyjádření, odebírány namátkově, ale cíleně, po orientačním senzorickém hodnocení na místě. Inspektoři odhalili celkem sedm vzorků, které vykazovaly zředění vodou. Obsah vody se v těchto nevyhovujících vzorcích pohyboval mezi 15 a 47 procent. Pro srovnání – v roce 2007 inspekce odhalila celkem 15 takových případů. Se všemi sedmi provozovateli, u kterých letos odborníci zjistili ředěný burčák, bude zahájeno správní řízení kvůli klamání spotřebitele. Se všemi sedmi „hříšníky“, u kterých byl letos zjištěný ředěný burčák, inspektoři zahájí správní řízení kvůli klamání spotřebitele. Podle zákona riskuje nepoctivý výrobce nebo prodejce burčáku pokutu až do výše pěti milionů korun. „V praxi ale udělujeme pokuty řádově ve statisícových částkách,“ vysvětlila Šmídtová.

Částečně zkvašený hroznový mošt i burčák právní předpisy definují jako produkt získaný kvašením hroznového moštu se skutečným obsahem alkoholu vyšším než 1 procento a nižším než 3/5 celkového obsahu alkoholu. Burčák lze, podle zákona možné vyrábět pouze z hroznů vinné révy a je zakázáno do něj přidávat vodu.

Oslovení vinaři z prověrek strach nemají. „Poctivý vinař se bát nemusí. Prodává svoje zboží a v případě, že na trh uvede špatný výrobek, si zadělává na špatnou reklamu. A o tu přece nikdo nestojí,“ podotkl vinař Jiří Uhlíř z Uherského Hradiště.

Ředěný burčák ale největší škody napáchá pouze na chuťových buňkách uživatele. „Poškodit zdraví nemůže. Pokud je burčák kvalitní a nejedná se o napodobeninu z jiného ovoce, pak by měl být i ředěný burčák zdraví neškodný,“ domnívá se lékař Jiří Novotný.