Vzpomínkový akt pořádala slovenská obec Makov ve spolupráci se Žilinským samosprávnym krajom. „Nakonec zde dorazilo okolo tří set lidí, včetně většiny starostů okolních obcí," přiblížil starosta Makova Martin Pavlík.

Pietního aktu se zúčastnila také přímá účastnice Slovenského národního povstání. „Z celé akce jsem byla velmi příjemně překvapená. Jsem ráda, že jsem se mohla tohoto setkání zúčastnit," pochvaluje si Zlíňanka Helena Hajná, která Slovenské národní povstání prožila ve svých sedmnácti letech.

Na setkání nechyběli ani zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) ze Vsetína.

„Toto místo je symbolem přátelství dvou mírumilovných národů. Jak loni řekl starosta Makova, kdyby na každé straně hranice kdekoliv na světě žili takoví lidé jako Češi a Slováci, nebylo by válek," poznamenal předseda Českého svazu bojovníků za svobodu ve Vsetíně Miroslav Mikulčák. Jedním dechem také dodal: „Přejme si, ať se znovu za rok tady sejdeme ve zdraví a míru."

Vzpomínkový akt se uskutečnil na místě, kde se 25. září 1944 odehrálo největší ozbrojené střetnutí s fašistickými okupanty na území Čech a Moravy. Během bojů o přechod pobili bojovníci 1. čs. brigády Jana Žižky více než 400 fašistů. Zničili Němcům zároveň množství zbraní a střeliva. Brigáda přišla během bojů asi o dvě stovky mužů.

DAVID JANOŠEK