Sníh má totiž znovu přijít podle předpovědi meteorologů již v příštím týdnu. „V průměru na každé myslivecké sdružení připadá dvanáct krmelců pro spárkatou zvěř a několik zásypů pro zvěř pernatou. Přikrmovací zařízení myslivci v průběhu zimy pravidelně navštěvují alespoň jedenkrát týdně,“ uvedl Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.

Se senem vyrážejí do lesa v těchto dnech nejenom samotní myslivci, ale pomáhají jim také děti. „Je nutné dbát na to, aby v krmelcích byl vždy dostatek kvalitního sena a v zásypech dostatek jadrných krmiv,“ dodal Šilha.

Myslivci přilepšují zvěři v zimním období také sušenými kopřivami, maliním a ostružiním, které jsou pro ni významným zdrojem vitamínů. „Kdo má doma ve spíži nasbírané kaštany nebo žaludy, může z nich zvěři připravit nadílku na přilepšenou,“ pochlubil se Josef Šťastný z Ratiboře.

Ke krmelci chodí také s dětmi každým rokem právě na Štědrý den, kdy nesmí chybět ani suchý chléb, rohlíky a třeba jablíčka a jiné ovoce. Kaštany přitom lesní zvěři prospívají stejnou měrou jako zdroj vitamínů, k nasycení žaludku a zároveň slouží také jako prevence i léčivo.

„Zabraňují totiž průjmům a střevním potížím zvěře,“ vysvětlil pracovník Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Šilha.
Během zimního období je vhodné přikrmovat zvěř lučním senem, jadrným krmivem, a to nejlépe ovsem, případně jablky výlisky a krmnou řepou.