Dětem 66 základních škol na Valašsku nastávají dva bezstarostné měsíce. Přibližně dvanáct tisíc školáků opouštělo školu s radostí ve tvářích, ale i smutkem. Smutek byl patrný zejména u těch žáků, kteří si včera naplno uvědomili, že další život prožijí na jiných školách.

Stejnou atmosféru zažívaly včera také děti ze Základní školy Vsetín-Trávníky. „Ve třídě jsem měla dvaadvacet žáků. Jsou to živé a chytré děti. Moc dobře se mi s nimi pracovalo. Dvacet dětí má samé jedničky a deset dostalo pochvalu," radovala se učitelka školáků z I. B Veronika Kovářová.

Také dětem se ve škole líbilo. „Paní učitelka byla moc hodná. Jezdili jsme také na výlety. Byli jsme v divadle a kině. Moc jsme se toho naučili," překřikovali se budoucí druháci.

Děti od paní učitelky Kovářové na rozloučenou před prázdninami dostaly nejen vysvědčení a pochvalné listy, ale také CD. „Nahrála jsem jim na disk fotky z našich společných výletů a návštěv kulturních a dalších akcí. Myslím si, že to budou mít hezkou vzpomínku na první třídu," dodala Veronika Kovářová.

Vysvědčení rozdala ve své třídě v Základní škole Masarykova ve Valašském Meziříčí také třídní učitelka Helena Šuslíková. Ve třídě 4. A si odneslo svá hodnocení deset dětí. „Dvěma dívenkám jsem dala vysvědčení už dříve, protože odjížděly s rodiči na dovolenou," prozradila Helena Šuslíková, která učí žáky odborné předměty.

Všechny z dětí prospěly a postoupily tak do dalšího ročníku. „Většina z nich si známky zlepšila. Pár si jich zhoršilo, ale všichni jsou inteligentní a věřím, že v dalších letech to bude jen lepší a lepší," dodala Helena Šuslíková.

Snad nejtěžší byl poslední školní den v devátých třídách. Radost v nejednom případě střídaly i slzy. „Půjdu se učit automechanikem. Asi to bude něco úplně jiného. Ale promiňte, nemám čas," řekl s úsměvem budoucí student vsetínské odborné školy Patrik Ševela a spěchal za svými spolužáky ze základky.

Kantorům se bude po svých žácích stýskat. „Nezapomenu na ně. Víte, když čtyři roky učíte jednu třídu, změní se vám pohled na svět. Cítíte, že vedle dětí stárnete pomaleji," řekla učitelka češtiny Martina Blažková ze Základní školy Vsetín-Luh.