„Termosanace spočívá v tom, že se budova obalí fóliemi a pomocí agregátů se do ní horkovzdušným potrubím začne vhánět horký vzduch. Musí se vyhřát do takové míry, aby i v tom nejstudenějším místě bylo nejméně hodinu pětapadesát stupňů Celsia,“ vysvětlil ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

Tímto způsobem dojde k likvidaci dřevokazného hmyzu, který ničí dřevěné konstrukce budovy. „Termosanace je velmi účinná, jsme přesvědčeni, že žádným jiným způsobem bychom budovu do takové míry neošetřili,“ podotkl Ondruš.

Daniel Číp ze střediska zeleně společnosti Městské lesy a zeleň Valašské Meziříčí zalévá ve středu 1. srpna 2018 květiny a keře v centru města.
Města spotřebují na zalévání tisíce litrů vody každý den

Po sanaci horkým vzduchem bude následovat ošetření celého objektu chemických postřikem.

Aplikovat se bude zvenku i zevnitř ve dvou vrstvách.

„Chemický nástřik je prevence. Slouží k tomu, aby se v budově neusídlili škůdci přinesení v původním nábytku,“ vysvětlila Andrea Nasswettrová z ostravské společnosti Thermosanace, která ošetření chalupy provádí.

Ošetření a další drobnější opravy (topeniště, komínu a omítek) chalupy z Prlova spadají do projektu Kultúrne dědičstvo Javorníkov a Beskýd, do kterého se zapojilo rožnovské Valašské muzeum v přírodě a Slovenské národné muzeum v Martine. Rožnovský skanzen opravuje pod hlavičkou tohoto projektu ještě další čtyři objekty. Chalupu a stodolu z Valašské Polanky, stodolu z Lidečka a střechu na Janíkově stodole. Termosanace byla nutná pouze u prlovské chalupy. Rozpočet na uskutečnění všech oprav zahrnutých ve zmíněném projektu činí 5,6 milionu Kč. Evropská dotace proplatí 85 %, zbytek uhradí muzeum ze svého rozpočtu.

Ilustrační foto.
Následky srážky cyklistů na stezce u Zubří jsou tragické, muž zemřel v nemocnici
K vážné dopravní nehodě došlo v pondělí 6. srpna 2018 v 7.46 v Juřince ve Valašském Meziříčí. Dodávka srazila koně, který na místě pošel. Jezdkyně utrpěla vážná poranění, vrtulník ji přepravil do Ostravy.
Kůň po srážce s dodávkou pošel. Jezdkyně je v kritickém stavu