Gentlemani dávných dob nevymřeli. Tedy alespoň ne mezi milovníky veteránů a vzácných historických vozidel. Na jednoho takového gentlemana měla štěstí i třiačtyřicetiletá Věra Adámková ze Vsetína, která manželovo velké hobby respektuje a podporuje, jak to jenom jde.

Vsetíňan Petr Adámek motorky miluje už od dětství. „Pamatuji si, že jsem po motorkách pokukoval ještě jako kluk a přibližně v patnácti jsem na jednu poprvé usedl. Bylo to samozřejmě potají, protože se to nemohlo. Ale byla to láska na první pohled, věděl jsem že se můj život bude i nadále točit kolem krásného motoristického světa," vzpomíná na své začátky pětačtyřicetiletý Petr Adámek

Dnes vsetínský motorista vlastní dvě cestovní a jednu historickou motorku. Co je lepší, to prý ale nedokáže říct. „Každá má něco do sebe. Moderní motorka nemá duši, ale zase na druhou stranu přináší odreagování a jiný druh zábavy," vysvětluje sympatický motorista. Dobová motorka pak podle něj vypráví historii. „Je vzácná. Člověk tak o ni musí o to více pečovat a velmi si jí váží," doplňuje Adámek

Za svůj život se Petr Adámek se svou historickou motorkou značky Royal Enfield vyrobenou v roce 1978 zúčastnil mnoha větších i menších srazů veteránů a závodů dobových vozidel u nás i v zahraničí. A i když pravidelně nestojí na stupních vítězů, na jeho lásce k motorismu to neubírá. To jenom dokazuje, že dobová vozidla jsou skutečně jeho srdcovou záležitostí.

„Závody jsou na veteránských srazech spíše takové zpestření. Nejde mi o výhru. Vždycky si chci na plno užít bezvadnou atmosféru a lidi, kteří mají stejnou zálibu jako já," vysvětluje motorkář. Na pravidelných srazech veteránů se prý opakovaně potkává se starými známými, se kterými se z recese hašteří, čí vozidlo je lepší.

Na srazech veteránů je kromě dobrých přátel a krásných vozidel důležitá také práce organizátorů. „Ti mají zásluhu na tom, že se zájem o historická vozidla stále udržuje v povědomí veřejnosti," vzdává hold pořadatelům srazů veteránů motorkář.

Na otázku, co na lásku k motorkám říká jeho manželka, ihned s úsměvem reaguje. „Ta by si nejraději taky nějakou historickou motorku pořídila. Je to velká motoristka a jsem rád, že taková je," ocenil svou ženu Petr Adámek.

S tím, že mu časově i finančně náročnou zálibu nevymlouvá souhlasí také samotná Věra Adámková.

„Manžel s motorkou tráví většinu svého volného času. V zimě se na ní chodí pořád dívat a stále ji leští. Ač bych to neměla říkat, mnohdy jsou v naší domácnosti lépe naleštěné motorky, než okna v bytě," vtipkuje podporující manželka Věra Adámková, která se prý už teď těší na další setkání fandů historického motosportu.

„Srazy veteránů mají takové zvláštní kouzlo. Nejenže vždycky vidím spoustu jedinečných aut a motorek, ale také poznám řadu pohodových lidí," pochvaluje si usměvavá Adámková, která doufá, že na některý z pravidelných srazů jednou přijede na vlastní historické motorce.