Zkušení bikeři sjíždí trať i čtyřicetikilometrovou rychlostí. Podle jednoho z nich, Radka Paly hrozí největší nebezpečí v nepřehledných úsecích. „I když se ti podaří zabránit přímému střetu, skončíš mimo trať, kde je spousta stromů a kamenů. To ti nepomůžou ani chrániče a dojde k vážnému zranění,“ varoval Pala.

Srážku motorkáře s dítětem ani nechtěl domyslet. „Dítě je nepoměrně lehčí, při střetu by šlo o život,“ odtušil Radek Pala.

Poslední dobou se na trati objevují i elektrokola, která jsou těžká a na trať také nepatří. „To kolo váží i čtyřicet kilo. Navíc tito takzvaní cyklisti také porušují pravidlo, protože jezdí v protisměru,“ zlobil se Pala.

Jízda historického vlaku na trati Valašské Meziříčí - Rožnov; sobota 12. srpna 2017
Nostalgické jízdy Rožnovského železničního léta přesedlaly z páry na naftu

Trať devastují elektrokola i motorky

Jedna věc je otázka bezpečnosti a druhá stránka se týká ruinování tratí (tzv. trailů). „Traily nejsou na motorky stavěné. Pár průjezdů a zničí se všechny prvky na trati. Nehledě na to, že se narušuje statika,“ upozornil specialista na stavby cyklostezek Roman Kalabus.

Doplnil, že oprava tratě po průjezdu party motorkářů zabere aspoň dva dny. „Dva lidi to budou dávat dohromady. Osm tisíc dáme za práci, a co jsem se díval na poničené přejezdy, tam bude materiální škoda pětadvacet až třicet tisíc,“ vypočítal Kalabus.

Členové týmu Trails, kteří se o Bike arénu starají, už podnikli kroky k zamezení řádění motorkářů. Z vlastní iniciativy nainstalují v dohledné době kolem trati fotopasti. Navíc požádali městskou policii o zvýšení četnosti kontrol v oblasti.

U památníku Antonína Strnadla v Novém Hrozenkově se v sobotu 12. srpna 2017 odehrála Starodávná valašská svatba.
VIDEO: Mnozí přihlížející si mysleli, že svatba je opravdová

Policie zvýší dohled v Bike aréně

„Přijali jsme žádost na častější kontroly v lokalitě Semetín, ve které se množí případy jízdy motorkářů v lese, konkrétně v Bike aréně Vsetín, která je určena pouze cyklistům,“ informoval ředitel vsetínských strážníků Patrik Pecina.

Motorkářům hrozí pokuta za neoprávněný vjezd do lesa až do výše 100 tisíc korun a v případě poškození jednotlivých trailů bude po nich vyžadována její náhrada.

Nad jednáním bezohledných motorkářů kroutí hlavou i místostarostka Vsetína Simona Hlaváčová. „Je škoda, když někdo ničí to, co má sloužit jiným. Může se stát, že budeme nucení arénu uzavřít, pokud nebudeme mít peníze na opravy,“ upozornila Hlaváčová.

Radnice dává každoročně na údržbu bike arény dvě stě tisíc korun. „Rádi bychom, aby nám dali lidé avízo, až uvidí na tratích někoho, kdo tam nepatří,“ vyzvala Hlaváčová

Sto dvacet let od založení sboru oslavili v sobotu hasiči v Janové.
VIDEO: Hasiči v Janové oslavili 120. výročí založení sboru