"Délku trasy jsme ještě přepočetli, a vyšlo nám 444,4 kilometru,“ usmívá se Honza, jenž za největší výzvu považuje výjezd na Lysou horu. Před rokem s Bárou procestovali celé Česko z východu na západ. Za necelý týden ujeli 803 kilometrů a dostali se i do České knihy rekordů.

„Tehdy jsme tvrdě trénovali. Letos kvůli studiu a dalším povinnostem nejsme zdaleka tak vyježdění. A takové kopce, jako je nejvyšší beskydská hora, jsme ještě nezdolávali,“ srovnává Bára, jež je však stejně jako její parťák odhodlaná dojet až do cíle.

Svou jízdou symbolicky propojí všechny pobočky Mobilního hospice Strom života. Zdejší odborní pracovníci pomáhají nevyléčitelně nemocným lidem prožít poslední dny v domácím prostředí, obklopeni láskou a péčí svých blízkých.

„Zprvu jsme nevěděli, v čem jejich pomoc spočívá. Čím blíže jsme ji poznávali, tím více nás snaha těchto lidí dojímala,“ přiznává Bára. Před časem se chtěla důstojně rozloučit i se svým dědečkem.

Templářské slavnosti na zámku a hvězdárně ve Vsetíně. Archivní foto.
Vsetínský zámek obsadí templáři, oblíbené slavnosti se konají pojedenácté

„Zemřel ale dříve, než jsem si ho stačila vzít z nemocnice domů,“ líčí smutně.

Každou z nadcházejících etap mladá dvojice věnuje jednomu pacientovi Mobilního hospice Strom života. Kdekoliv na trase se k ní mohou přidat jednotlivci, rodiny i skupiny přátel na koloběžkách, kolech, odrážedlech nebo pěšky a doprovodit je libovolný kus cesty. S oběma koloběžkáři mohou bez ostychu otevřít téma umírání a zároveň se o mobilní hospicové péči dovědět více.

„Vycházíme z přání a individuálních potřeb pacienta a klademe důraz na tlumení bolesti, kvalitu života nemocného v posledních dnech a na nenahraditelnost rodiny a přátel,“ popisuje koordinátorka Stromu života Markéta Blinková.

Bližší informace o akci Jedou jako o život II., Mobilním hospici Strom života i možnostech finanční podpory jeho činnosti lze nalézt na facebookových profilech Tochcekolobezku a Zivotastrom a na webu www.zivotastrom.cz. (eš)