Klempířští učni suverénně ovládli soutěž Učeň klempíř 2018 ve Vyškově, žáci tříletého oboru Malíř, lakýrník a dekoratér zase získali prvenství na soutěži konané při výstavě Památky - Muzea - Řemesla 2018 v pražských Holešovicích.

První jmenované klání určené žákům třetího ročníku oboru Klempíř se konalo na vyškovské Střední odborné škole a Středním odborném učilišti. Vyhlašovatelem XII. ročníku byl Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR (Cech KPT ČR). Zapojilo se pět dvojčlenných družstev z celé Moravy.

Učně nejprve čekal písemný odborný test o dvaceti otázkách. „V praktické části měli za úkol vyrobit šestidílné horní koleno, kuželový kotlík a moravský podokapní žlab s čelem a bočním hrdlem. Na maketě střechy pak provést spojení závětrné lišty v hřebenu,“ přiblížil Miroslav Barabáš, zástupce ředitelky SPŠS Valašské Meziříčí. Na obě části měli soutěžící dohromady šest hodin.

Odemykání řeky Bečvy ve Vsetíně. Ilustrační foto
Vodáci odemknou Bečvu ve Vsetíně, pokřtí také pomník Jaromíra Česneka

Hodnotící komise složená ze zástupců klempířských firem a Cechu KPT ČR kontrolovala dodržování technologických postupů, řemeslnou zručnost, kvalitu práce, vzhled a funkčnost výrobku, montáž i dodržování bezpečnosti při práci.

Meziříčskou průmyslovku více než úspěšně reprezentovali učni Tomáš Hromada a Lukáš Pavlištík. „Obsadili nejen první místo, ale do maximálního možného počtu bodů jim scházel pouze jeden bod. Navázali na úspěšné výsledky našich žáků z minulých let. První místo jsme získali počtvrté za sebou,“ chválil Miroslav Barabáš. Doplnil, že žáky na soutěž připravovala učitelka odborných předmětů Milena Bryolová a učitelé odborného výcviku Jaroslav Kuběj a Václav Čep. Kromě cen od sponzorů si učni vysloužili také postup do finále soutěže, které se koná v dubnu v Brně.

Hasiči z pěti jednotek likvidují požár chaty u malé sjezdovky v lyžařském středisku Kohútka v Javorníkách
U sjezdovky na Kohútce hořela chata, dva lidé před ohněm včas utekli

Na vyškovský úspěch svých kolegů klempířů navázali na výstavišti v Praze Holešovicích žáci tříletého oboru Malíř, lakýrník a dekoratér Lucie Lušovjanová a Tomáš Pudich. V soutěži pořádané tentokrát Cechem malířů, lakýrníků a tapetářů ČR poměřili dovednosti s dalšími sedmi družstvy z celé republiky. Soutěžící museli prokázat, že ovládají fládrování, imitaci mramoru, 3D stínování a iluzivní malbu plastických říms pomocí techniky linkování.

Odborná porota hodnotila mimo jiné namíchání odstínů, barevné ladění, hodnověrnost imitace mramoru i dřevin, čistotu díla i rozměrovou přesnost. „U našich žáků vyzdvihli porotci zejména celkové provedení zadání a hodnověrnost zadané imitace mramoru a dřevin,“ prozradil Barabáš.

Běžecká stopa od Kamenné búdy na Javořinu. Ilustrační foto.
Zlínský kraj podpoří údržbu 250 kilometrů lyžařských běžeckých tras

Doplnil, že za úspěchy žáků stojí pedagogové Pavel Kučera a Alena Tvrdoňová. „Mistr Kučera i paní učitelka Tvrdoňová mají velkou zásluhu na tom, že do dříve výlučně chlapeckého oboru se přichází vyučit čím dál více děvčat. Ta jsou ve srovnání se svými spolužáky většinou pečlivější a mají lepší cit pro barvy,“ netajila ředitelka SPŠS Valašské Meziříčí Jindra Mikuláštíková.

Vzhledem k tomu, že učebních oborů vhodných pro dívky je málo, čeká podle ní na absolventky meziříčské průmyslovky velmi zajímavá pracovní kariéra. „Mnoho malířek dnes potkáte v Rakousku nebo v Německu,“ uvedla příklady Jindra Mikuláštíková.

Třetí ročník Jarního bazárku kabelek uspořádali pracovníci organizace Elim Vsetín v úterý 20. března 2018.
Kabelky zatím vynesly 14 tisíc, prodej bude pokračovat