„Děcka, máte to dobré,“ pochválil šéf resortu zemědělství Marian Jurečka žáky meziříčské integrované střední školy poté, co symbolicky okusil pár kousků jejich klobás a tlačenky.

Budoucí řezníci se ve cvičné kuchyni připravovali na dvoudenní celostátní soutěž, kterou příští týden uspořádá jejich škola.

Ministr převzal nad soutěží záštitu, ale kvůli pracovním povinnostem se jí nebude moci zúčastnit.

Proto se zastavil už v pátek 7. dubna. Během vymezené hodiny si prohlédl prostory sloužící k praktické výuce nastávajících řezníků, pekařů a cukrářů.

Jistota místa: jíst se bude vždycky

Na závěr v aule besedoval se studenty, třeba o zavedení eura a elektronické evidenci tržeb.

„Jako student oboru agropodnikání jsem soutěžil například v jízdě zručnosti s traktorem a couvání s vlekem. Jednou jsem dokonce vyhrál,“ zavzpomínal ministr.

Práci v potravinářství považuje za jednu z nejjistějších, protože jíst se bude vždycky a uživit planetu bude stále náročnější.

Řezníků je na Valašsku málo

Přesto se na Valašsku řezníků nedostává.

„Dříve jich v ročníku bývalo okolo dvaceti, teď jen pět až sedm, a ne všichni nastupují do našeho podniku,“ stýská si majitel masokombinátu MP Krásno Karel Pilčík a dodává, že odborně zdatní řezníci zvláště citelně chybějí v bourárně. Nedostatek lidí firma řeší jejich přeškolováním z jiných profesí, přijímáním agenturních pracovníků i zahraničních dělníků, zejména z Mongolska, Slovenska a Vietnamu.

Studium potravinářských oborů před patnácti lety přešlo ze správy ministerstva zemědělství pod křídla krajů. Podle Jurečky to byla chyba, současný stav ale považuje za nevratný.

„Můj současný zájem je komunikovat s kraji i ministerstvem školství, aby tyto obory měly podporu a výukové prostory odpovídaly požadavkům jednadvacátého století. Náš resort se o to snaží i vlastními investicemi,“ podotkl ministr Marian Jurečka.

AUTOR: JOSEF BENEŠ