Po někalikahodinovém degustátorském maratonu pořadatelé odhalili toužebně očekávaná jména umístěných soutěžících. Za nejlepší zelí byla hlavní cena O najlapší hňápané zelé předána Anně Malinové. Druhé nejlepší uhňápal Miroslav Malý a třetí pozice náleží Blance Václavíkové. Všichni soutěžící pochází ze Vsetína.

„Jsme rádi, že celých deset let se soutěž těší hojné účasti. Valaši stále žijí tradicemi, a i když ve zdejším hornatém kraji máme samé kamení, nechybí nám folklorní poklady jako tento,“ potěšila se starostka pořadatelského spolku pro zachování tradic Eliška Chromčáková.

Soutěže se zúčastnili milovníci zelí napříč generacemi. Věkové rozpětí soutěžících se pohybovalo od 30 let do 80 let.

Do letošního boje se dalo naverbovat celkem devětatřicet soutěžících. Oproti minulému ročníku se pořadatelé mohli těšit z mírného nárůstu zájemců.

„Loni přišlo se svým zelím dvaatřicet lidí. Jsem určitě spokojená. Lidé se vrací a je to úžasné. Mám dobrý pocit, když vidím lidi, jak jsou spokojeni, shodili stres a přišli si odpočinout a pobavit se,“ shrnula své pocity hlavní pořadatelka akce Alena Olšáková.

Soutěžící zvolili různou formu hodnocení. Někteří se snažili nalézt to „své“, jiní se zhostili role zodpovědných degustátorů a kroužkovali, či jiným způsobem hledali vítězný vzorek.

„Jsem tu poprvé. Soustředím se na to, abych našel to svoje. Píšu si tipy, které by to mohly být. Pak ještě jednou obejdu stůl a rozhodnu se. Jaké mám šance na vítězství, netuším,“ kroutí rameny Roman Švagera ze Vsetína.

„Zúčastnil jsem se před 2 lety. Jsou tu různé chutě, já osobně mám rád kyselejší, ale ať vyhraje ten nejlepší,“ přeje si soutěžící s kroužkovou metodou výběru Antonín Kašpar ze Vsetína.

„Apeluji spíš na to, abych poznal to svoje. Je tu moc dobrých vzorků. Rozhodování je moc těžké, mám zatím tak sedm až osm tipů na vítěze. Já osobně mám zelí spíš měkké,“ prozradil Tomáš Kostka ze Vsetína.