Při své návštěvě Hornolidečska to uvedla Zuzana Malcová, ředitelka Odboru regionální a národností kultury Ministerstva kultury České republiky.

Etnografka navštívila o uplynulém víkendu Horní Lideč a také Lidečko, kde je tradice každoročních rejů čertů a jiných masek stále živá. „Myslím si, že by se v případě mikulášské pochůzky mělo určitě do budoucna uvažovat o zápisu na regionální seznam tradiční lidové kultury Zlínského kraje," řekla zástupkyně ministerstva kultury Zuzana Malcová.

Možný je podle ní také záznam na Seznam nehmotného kulturního dědictví na národní úrovni. Zuzana Malcová byla na Hornolidečsku poprvé, stejně tak se poprvé setkala s mikulášskou obchůzkou v podobě udržované ve zdejších vesnicích. „Stále o tom čtu a slyším ze všech stran, tak mě zajímalo, jak to opravdu v autentickém prostředí chodí," vysvětlila motiv návštěvy etnografka.

Mimo jiné ji zaujala ochota místních každoročně na sebe navlékat složité a těžké masky a udržovat tradici živou, stejně jako snaha při opravách a výrobě nových masek udržovat jejich autentičnost. „Myslím, že v tomto směru byla doslova nadšená. Že zdejší lidé dodržují tradiční podobu převleků, z nichž některé mají i více než sto let," řekl starosta Horní Lidče Josef Tkadlec.

Doporučení zasadit se o zápis na seznam nemateriálního dědictví nebere na lehkou váhu. „V případě krajského seznamu bychom nebyli k ničemu zavazováni. Mělo by to smysl i z hlediska propagace," uvažoval Josef Tkadlec. S ministerstvem kultury hodlá dál spolupracovat. „Domluvili jsme se, že se sejdeme ještě letos v zimě," prozradil Josef Tkadlec.

V obdobném duchu se odehrálo také setkání v sousedním Lidečku, které je další z řady vesnic, jež se mohou chlubit raritní a stále živou tradicí mikulášských pochůzek. „Ani u nás se masky za generace nezměnily. Návštěvu z ministerstva kultury překvapila například ježovina, kterou na sobě čerti tradičně nosí," řekl starosta Lidečka Vojtěch Ryza.

Co se zápisu na seznam nehmotných statků týče, je prozatím zdrženlivější. „Sám ještě nemám jasný názor. Je potřeba dobře prodiskutovat všechny plusy i případné minusy, které by zápis přinesl," řekl Vojtěch Ryza.

Podle něj není tradice mikulášských pochůzek na Hornolidečsku a jižním Valašsku v ohrožení. „Stále má punc přirozenosti a jakési ochrany zespod. Udržují ji sami lidé. Například u nás jsou i rodáci z Lidečka, kteří si berou dovolenou, aby mohli přijet a převléct se třeba za čerta," připomněl starosta.

Ať už se valašské čertovské pochůzky na seznamy nehmotného dědictví dostanou, nebo ne, o jeden knižní zápis mají už zřejmě postaráno. Na Valašsko se totiž o uplynulém víkendu vydal také historik a spisovatel Vlastimil Vondruška. „Pracuji nyní na nové knize, která bude věnovaná tradicím a obyčejům na Valašsku. A zde nyní pořizuji fotografické ilustrace," prozradil při své návštěvě spisovatel.