Maso nakrájeli a namleli, smíchali s kořením a naplnili do střívek. Hotové výrobky povařili nebo položili na rozpálený gril a nabídli návštěvníkům. Někteří ve snaze získat jejich přízeň přidali ještě štamprli slivovice.
„Ve všech stáncích jsem ochutnala po kolečku. Byly výborné, zvláště ty pikantnější. I když nejlepší klobása je přece jenom z udírny,“ prohlásila Táňa Buryšková z Vizovic.
Na vítězi soutěže se laici i odborníci vzácně shodli. Na pomyslný trůn po roce opět usedl Jiří Dobiáš z Trojanovic a jako cenu si odnesl sud piva a vepřovou kýtu.
„Maso, sůl, pepř, kmín a česnek, letos jsem zkusil medvědí. Nic jiného nedávám,“ prozradil staronový klobásový král, jenž se řeznickému řemeslu věnuje příležitostně a pro radost.
„Kdysi bývaly klobásy dobré, ale po revoluci se pokazily. Tak jsem se to naučil a dělám je sám,“ dodal Dobiáš.