Umístit je sem nechalo právě ŘSD, které je správcem silnice. Ředitelství připravuje opravu zmíněného mostu – je ve špatném technickém stavu.

„Letos v květnu jsme obdrželi jen strohou žádost o vyjádření k přechodné úpravě provozu související s instalací betonových stěn. Avšak bez zmínky o tom proč, a na jak dlouho se toto opatření provádí,“ uvedl starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek s tím, že taková komunikace se mu nelíbí.

Kraj plánuje modernizaci a výstavbu nových budov v areálu školního statku při Střední škole zemědělské a přírodovědné v Rožnově pod Radhoštěm.
Školní statek v Rožnově čeká obnova za 300 milionů

„Slušná firma by k takovému opatření vydala tiskovou zprávu a mnohem lépe komunikovala s vedením města. Bohužel, ŘSD, i když má pobočku přímo ve Valašském Meziříčí, takto nečiní,“ zlobil se starosta.

KAM UHNEME SANITCE, PTAJÍ SE LIDÉ

Ostrou kritiku sklidilo ŘSD na sociálních sítích také od obyvatel Valašského Meziříčí. Lidé poukazují na to, že betonové vodící desky „zužují“ most a nezbývá místo pro vyhnutí se vozům záchranářů či hasičů. Problém mají také cyklisté.

Podle ŘSD souvisí instalace betonových svodidel s plánovanou opravou důležitého mostu, který byl postaven v roce 1983 a po němž denně přejedou tisíce vozidel. Jeho současnou kondici hodnotí ředitelství známkou 5 – to znamená špatný stav.

„Umístěním betonových vodicích stěn jsme zvýšili bezpečnost provozu na mostě. Zvýšili jsme zatížitelnost mostu. Díky tomuto opatření nemusíme omezovat nákladní dopravu na mostě,“ uvedl ředitel zlínské Správy ŘSD Karel Chudárek.

V srpnu minulého roku proběhl na mostě zátěžový test pomocí těžkých nákladních automobilů. A testování pokračuje i letos.

„V současné době probíhá doplňkový diagnostický průzkum přepínací výztuže. Výsledky budou cirka do konce roku,“ přiblížil Chudárek. Až poté budou moci pracovníci ŘSD určit rozsah nutných oprav mostu, zpracovat projektovou dokumentaci, získat stavební povolení a vyhlásit soutěž na zhotovitele stavby.

BETONOVÉ BLOKY BUDOU NA MOSTĚ NEJMÉNĚ TŘI ROKY

Je tedy zřejmé, že betonová svodidla z mostu hned tak nezmizí.

„Desky budou na mostě umístěny až do zahájení opravy, což předpokládáme nejdříve v roce 2023,“ uvedl Karel Chudárek.

Slavnostní ražba pamětní mince s motivem sv. Jana Sarkandra arcibiskupem Janem Graubnerem.
K jubileu Jana Sarkandra vyrazil arcibiskup Graubner ve Vsetíně pamětní medaili

Dotazy redakce Deníku týkající se špatné komunikace, na kterou si stěžoval meziříčský starosta, nechalo ŘSD bez odpovědi. Odehrála se ale schůzka mezi Karlem Chudárkem a Robertem Stržínkem, jejímž obsahem byla právě lepší informovanost o stavbách a opravách. A mluvilo si betonových svodidlech na mostě.

„Dohodli jsme se, že ŘSD vyřeší vjezd cyklistů za betonové citybloky při přejezdu mostu. A diskutovali jsme i možnosti zajištění hladšího průjezdu vozidel IZS,“ prozradil starosta Meziříčí Stržínek.