Meziříčská radnice už v minulém roce rozhodla o vybudování technické infrastruktury pro budoucích jedenadvacet rodinných domů v Juřince.

„Původně projektované náklady 44 milionů korun se nám podařilo soutěží výrazně snížit na necelých 27 milionů,“ uvedl starosta Meziříčí Robert Stržínek s tím, že infrastruktura má být zkolaudována do konce roku 2023.

V Juřince je k zastavění určeno bezmála 18 tisíc čtverečních metrů pozemků. Při stanovené minimální kupní ceně 2 300 korun za metr to znamená, že se městu po odečtení DPH pokryjí náklady na stavbu infrastruktury a navíc získá ještě necelých pět milionů.

Výstava Na pytlácké stezce na Zámku Vsetín přibližuje období pytláctví v 19. století a první polovině 20. století, kdy bylo na Valašsku nejrozšířenější. K vidění jsou například unikátní historické zbraně. Výstava trvá do 20. února.
Pytláci na Valašsku byli vynalézaví, zbraň uměli ukrýt i do vycházkové hole

Zisk půjde zpátky do údržby v lokalitě

„Naším cílem je primárně podpora výstavby, přičemž očekávaný zisk v následujících letech zpětně vložíme například do údržby komunikací či provozu veřejného osvětlení v této lokalitě,“ ujistil starosta.

Radnice plánuje, že by pozemky nabídla k prodeji už letos na jaře formou elektronické aukce. Zájemci se mohou hlásit a skládat jistinu ve výši 60 tisíc korun do konce března. Následně se uskuteční aukce jednotlivých pozemků.

„Stavební parcely jsou k dispozici jen fyzickým osobám a uchazeč může koupit pouze jeden pozemek. Město mu jej k výstavbě předá po dokončení technické infrastruktury, a kupující bude následně povinen zahájit stavbu rodinného domu do čtyřiadvaceti měsíců,“ přiblížila část podmínek Alena Schattke, vedoucí odboru majetkové správy meziříčské radnice.

Vražda se v lednu 1996 odehrála v hotelu Apollo ve Valašském Meziříčí.
Devadesátky: Zabijákům se stala osudnou vražda v Apollu

Domy do maximálně 9 metrů výšky

Stavebníci rovněž musí počítat s tím, že co se podoby rodinných domů týče, nebudou mít zcela volnou ruku. Město povolí pouze domy o jednom či dvou nadzemních podlažích s podkrovím a sedlovou nebo pultovou střechou, či jednopodlažní (bungalov) a dvojpodlažní domy s rovnou střechou řešenou jako vegetační. Maximální výška domů je stanovená na devět metrů.

„Tyto regulativy jsme definovali také ve spolupráci s městským architektem s cílem podpořit zejména výstavbu vícepodlažních rodinných domů. Přesto zde chceme v případě potřeby umožnit vznik přízemního bezbariérového rodinného domu s takzvanou zelenou střechou,“ doplnila místostarostka Yvona Wojaczková.