„Je to dobře. Vždyť už tak se všechno zdražuje. Plyn, elektřina, voda, jídlo, jízdné, nevím, kde na to budu příští rok brát peníze," posteskla si třiasedmdesátiletá Božena Nedbálková z Valašského Meziříčí.

Tam se ale poplatek za odpad nezvedal ani loni. Obyvatelé města platí 490 korun. Ačkoli na komunální odpad radnice doplácí ročně 14 milionů.

Meziříčí zvedá daň z nemovitosti

„Poplatek jsme se rozhodli nezvýšit z důvodu zvýšení místního koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti, což by pro obyvatele města znamenalo další zatížení rodinného rozpočtu," vysvětlil starosta města Jiří Částečka.

Dále se radní obávají, že když zvednou cenu za svoz, budou se množit černé skládky a přibude i neplatičů.

Valašské Meziříčí za svoz doplácí ročně čtrnáct milionů korun. Je to tím, že nemá vlastní skládku.

Odpad vozí buď do Mořkova na Novojičínsku, nebo do Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku či Valašských Klobouk na Zlínsku.

Ani dluh sto tři milionů korun a sedmimilionová splátka bance nepřiměla radní v Rožnově pod Radhoštěm zvednout poplatek za odpad. Lidé tam budou platit dál 492 korun. Úředníci se snaží najít jiné zdroje, jak navýšit příjmy města.

„Hlavní je pro nás na veškeré investiční akce využívat dotace, ať už unijní, ministerské, krajské i regionální," vysvětlil mluvčí města Tomáš Gross.

A svoz odpadu nezvýší ani ve Vsetíně. Lidé tam zaplatí i v příštím roce 492 korun. V lednu se ale změní splatnost poplatku.

Uhrazen musí být celý nejpozději do konce června. Jen ti, kteří se ho rozhodnou platit inkasem, tak mohou činit čtvrtletně.

„Poplatek totiž je rozdělený do čtyř splátek, takže se tím sníží nárazové výdaje domácností. A taky lidem odpadne starost si hlídat termíny," vysvětlila vsetínská mluvčí Jana Čadová.

Každý vyprodukuje 320 kg odpadu ročně

Podle Českého statistického úřadu (ČSU) vyprodukuje každý občan republiky v průměru 320 kilogramů komunálního odpadu, z toho 46 kilogramů vytřídí.

„Konkrétně bylo na obyvatele vytříděno 15 kilogramů papíru, 11 kilogramů skla, 10 kilogramů plastů a pět kilogramů kovů," řekla Valašskému deníku Miroslava Veselá z ČSÚ.