Mrazy kolem dvacítky bývaly dříve v zimním období normální. „Období extrémních mrazů se ale posunulo na přelom února a března. Dříve bývalo nejchladnější období spíše koncem ledna. Je to posunuté o čtyři týdny dál, než bylo obvyklé,“ vysvětlil vedoucí vsetínské hvězdárny Martin Leskovjan.

Absolutně nejnižší teplotu minus 37 stupňů naměřili ve Vsetíně 11. února 1929. Včerejší hodnota přes osmnáct stupňů pod nulou je ze sedmé hodiny ranní. „Teplotu měříme ve výšce dva metry nad zemí. Přízemní hodnoty, pět centimetrů nad zemí, jsou zhruba o stupeň nižší,“ doplnil Martin Leskovjan.

Ve Valašském Meziříčí je od 1. září 2017 městská hromadná doprava pro všechny cestující zdarma.
Bezplatná MHD je žádaná. Aut z centra ale neubylo

Stanice ve hvězdárně ve Valašském Meziříčí naměřila včera ve stejnou hodinu minus 17,5 stupně. „Teplotní rekord z počátku ledna 1985 překonaný nebyl. Tehdy jsme naměřili minus 26,6 °C,“ informoval Tomáš Pečiva z Hvězdárny Valašské Meziříčí.

Teploty z tohoto týdne se přiblížily k dvacítce, žádné závažné újmy na zdraví v souvislosti s mrazivým počasím ale nemocnice nehlásí. „Registrujeme běžné úrazy, které souvisí se zimními sporty. Zlomeniny ze svahu, běžek a podobně. Žádné závažné případy podchlazení jsme nezaznamenali,“ uvedla PR manažerka vsetínské nemocnice Lenka Plačková.

LÉKAŘI DOPORUČUJÍ OMEZIT POBYT VENKU

Lékaři doporučují omezit v mrazivém počasí pohyb venku. Kardiaci by se měli vyhýbat prudkému vdechnutí mrazivého vzduchu. Před pobytem venku je lepší se aklimatizovat v chladnější chodbě.

Není bez zajímavosti, že tvrzení, že mráz ničí viry, je pověra. „Naopak, virům se na podchlazených sliznicích daří mnohem lépe. Vidíme to v současné době i v našich ambulancích,“ upozornil praktický lékař Jaromír Šimeček.

V OHROŽENÍ JSOU LIDÉ BEZ DOMOVA

Nejohroženější skupinou jsou v těchto dnech lidé bez domova. Úkryt před mrazem jim nabízejí denní centra a noclehárny. V Rožnově pod Radhoštěm a Vsetíně je provozuje společnost Elim Vsetín, ve Valašském Meziříčí místní Charita.

Co se týká návštěvnosti v Rožnově, záleží spíše než na mrazech na sociálních dávkách. „Když dostanou klienti peníze, většinou se opijí a zůstanou venku, i když jim hrozí, že umrznou. Až když jim peníze dojdou, většinou přijdou a využijí našich služeb,“ uvedla Daniela Uhříková, vedoucí Denního centra a noclehárny v Rožnově pod Radhoštěm.

Během tohoto týdne ale přijali i několik zcela nových klientů. „Jednalo se například o osmnáctiletého mladíka, kterého v podnapilém stavu našli městští strážníci bloudit v ulicích. Údajně mu ujel poslední autobus z diskotéky. I když nesplňoval kritéria pro využití noclehárny, nechali jsme ho tu přespat,“ přiblížila Uhříková.

Oprava valašskomeziříčského náměstí se má uskutečnit v letech 2019 až 2020.
Opravy centra omezí zahrádky. Provozní se bojí o své tržby

Kapacita noclehárny i denního centra ve Valašském Meziříčí je naplněná. Další příchozí ale pracovníci neodmítnou. „Pokud už by nebylo lůžko, dostanou židli a budou aspoň v teple. Postaráme se o všechny, a to i prostřednictvím terénní služby,“ sdělil vedoucí meziříčské noclehárny Pavel Březovják.

VODAŘI ŘEŠÍ PROZATÍM JEN DROBNÉ PORUCHY

I v denním centru a noclehárně ve Vsetíně zaznamenali větší návštěvnost. „To i díky poukázkám na přespání. Zájem o jejich nákup v uplynulých dnech výrazně vzrostl,“ prozradila Adéla Kaláčová z Elimu Vsetín s tím, že během tří únorových týdnů darovali dobrovolníci 168 poukázek. Poukázky různých hodnot je možné zakoupit na webu www.elimvsetin.cz.

Díky mrazivému počasí zaznamenali zvýšenou spotřebu firmy zásobující teplem domácnosti i fabriky. Spotřeba tepla vzrostla o více než deset procent, zásobování teplem jedou naplno a soustavy nápor zvládají. Podle ředitele společnosti Vodovody a kanalizace Vsetín Michala Korabíka je i situace s poruchami v souvislosti s mrazem v normálu.

Ilustrační foto.
Třetí přepadení během devíti dní. Starosta Růžička: Je to šokující

„Řešíme pouze lokální úniky vody. Jsou to běžné menší poruchy. K větším haváriím dojde, až stoupne teplota, změní se podmínky v půdě, začne pracovat vodovodní potrubí a dojde k trhlinám,“ vysvětlil Korabík.

Pro běžné obyvatele je nutné k předejití poruch zabezpečit vodoměry u objektů, které nejsou trvale obydlené. „Pokud si majitelé nezajistí vodoměry u dlouhodobě neobývaných nemovitostí, jako jsou chaty a chatky, zvyšuje se riziko havárie,“ uzavřel Korabík.