Podzimní úklid Vsetína, který organizuje Vsetínské fórum, přilákal více než polovinu dětí. „Potěšil mě nadpoloviční podíl dětí a mladých i nových zájemců. Jedenáct lidí přišlo uklízet úplně poprvé. Dobrým příkladem svým studentům šli také čtyři učitelé. Všem zapojeným patří obrovské díky,” hodnotil Tomáš Husa ze Vsetínského fóra, který má organizaci úklidu tradičně na starosti.

Za příjemného počasí uklidila četa dobrovolníků jednu větší černou skládku v lesíku nedaleko zastávky ulice 4. května pod Hrbovou. Dále odpadky rozptýlené ve svahu pod touto městskou částí. Dva se pustili do stráně Pecník pod sídlištěm Sychrov. Bez povšimnutí nezůstaly ani břehy Bečvy od Krajské hygienické stanice po houpací most v Lázkách. Dobrovolníci se pouštěli i do koryta řeky.

Největší hmotnostní podíl na vytříděném odpadu měly kovy. „Následovalo sklo a nakonec PET láhve, které vedly objemově. Při kutálení dvou velkých a čtyř menších pneumatik, a jejich vyprošťování z hlíny nebo svahu Bečvy, jsme se také zapotili,” přiblížil Tomáš Husa.

Dobrovolníci nasbírali celkem stovky kilo odpadků. Sto kilo z toho vytřídili.

Návštěvníci Zvonice na Soláni ochutnávají v sobotu 21. září 2019 na třicet druhů chleba a k nim domácí sýry, pomazánky a další dobroty v pořadu Chleba z pece pořádaném na počest kardinála Štěpána Trochty z Francovy Lhoty.
Třicet druhů chleba provonělo Zvonici na Soláni k poctě kardinála Trochty