Teď ale města dostala zbraň, která by mohla pomoci. Bezdomovce totiž mohou vyhostit. A to až na tři měsíce.

Institut vyhoštění ale není snadné použít. Zákaz pobytu mohou problémoví lidé dostat pouze v případě, že se opakovaně dopustí krádeže, rušení klidu nebo výtržností a ve městě nemají trvalý pobyt. Pokud pak ale vyhoštěný bezdomovec sankci poruší, riskuje až tři roky vězení.

Ve Valašském Meziříčí řešili strážníci loni tři tisíce přestupků. Z toho jich tisíc tři sta skončilo domluvou a zbytek blokovou pokutou, kterou téměř dvě stě hříšníků nezaplatilo.

„Na bezdomovcích nic nevymůžeme. Ale zasahujeme u nich skutečně denně. Nejčastěji kvůli znečišťování veřejného prostranství, pak z důvodu veřejného pohoršení a samozřejmostí jsou krádeže," řekl šéf meziříčských strážníků Ivan Kadora.

Na území města žije třicet lidí bez střechy nad hlavou. Přespávají na vlakovém nádraží, v drážním domku v Zámecké ulici a na vrátnici bývalého areálu Tečupa.

„Pokud správní orgán využije institutu vyhoštění, určitě to pro nás bude přínosem. I kdyby se zákaz pobytu neměl vztahovat na celé město, ale jen na jeho část," poznamenal Kadora.

V Rožnově pod Radhoštěm žije deset bezdomovců. V zimě přespávají na autobusovém nádraží a když se oteplí, zamíří do bývalého Paláčkova mlýnu, který stojí v centru města.

Tam vadí místním lidem, nicméně strážníci je z budovy nemohou vyhnat, protože patří soukromému majiteli. „Mlýn se ale bude zanedlouho bourat, tak pak snad bude po problému," vysvětlil ředitel rožnovské městské policie Daniel Vašut.

I tak ale musejí strážníci do terénu kvůli lidem bez střechy nad hlavou denně. Většinou kvůli krádežím.

„Máme tady mimorožnovského klučinu, který je v této oblasti přeborníkem. Za poslední rok se dopustil šestkrát přestupku tím, že kradl v supermarketech," vylíčil Vašut.

Právě v případě tohoto bezdomovce by se strážníkům ulevilo, kdyby ho město vyhostilo. „Většinou ale dělají neplechu místní. Tam by pomohlo pravidlo třikrát a dost," upozornil ředitel.

Podle něj by totiž jediným funkčním nástrojem v boji s nepřizpůsobivými lidmi byla nutnost zapojit se do veřejných prací.

„Za tři přestupky by museli odpracovat dejme tomu patnáct hodin. Město by bylo čisté a bezdomovci by si příště možná rozmysleli, jestli budou dělat paseku," řekl Vašut.

Také ve Vsetíně je situace s lidmi bez střechy nad hlavou bezútěšná. Strážníkům se alespoň podařilo vytlačit je od supermarketů. A to tak, že město přijalo vyhlášku, která tam zakazuje konzumaci alkoholu. „Máme tady osmdesát bezdomovců, kteří páchají přestupky denně," vypočítal ředitel vsetínské městské policie Nikolaj Martinák.

Díky práci křesťanské organizace Elim, která ve městě provozuje azylový dům a denní centrum, se ale počet přestupků letos snížil. „Elimu se podařilo omezit problémové chování nepřizpůsobivých lidí a jsem za to rád," doplnil Martiňák.

Bezdomovci ve Vsetíně přespávají u zámku, pod mostem u prodejny Albert a pod Bečevnou.