Neudržovaná stavba patří Společnosti pro obnovu a rozvoj lázní, kterou nedávno získal kupec ze Saudské Arábie. Lidem chybí informace, obávají se příchodu arabské klientely. Městem se šíří varování před stavbou mešit. „Vadí mi, že se majitelem se stal muslim. Bylo by lépe, kdyby to vlastnil český majitel. Je vidět, že Arabové mají dost peněz a můžou si to dovolit," řekl David Zeman z Rožnova pod Radhoštěm.

Podobně mluví i další Rožnované. „Nemám dobrý pocit z toho, kdo dům vlastní. Když už je tady jeden takový, určitě postupem času přijdou i další," narážela na zemi původu vlastníka Lenka Porubová.

A příznivci záměru dostavit lázeňský dům za peníze investora z arabské země nejsou ani lidé v okolních vesnicích. „Možná, pokud by tady muslimové žili podle našich pravidel a tradic, ale bojím se, že oni takové neuznávají," shrnula obavy veřejnosti Iva Cabáková z blízké Prostřední Bečvy.

Mešita se v Rožnově stavět nebude

Bývalý majitel Společnosti pro obnovu a rozvoj lázní Rožnov pod Radhoštěm, ostravský architekt Roman Kuba, s médii nekomunikuje. „Pan architekt se sešel s budoucím starostou Rožnova a informoval i stavební odbor ve městě Rožnov. Obyvatelé se tedy mohou obracet na obecní úřad. Pan architekt se zatím k těmto věcem nebude do médií vyjadřovat," řekla Valašskému deníku sekretářka Romana Kuby z ostravského Atelieru Simona, který architekt vlastní.

Podle výpisu z obchodního rejstříku se stoprocentním vlastníkem Společnosti pro obnovu a rozvoj lázní Rožnov stal Ahmad Fouad M Hachmieh ze Saúdskoarabského království. Architekt Roman Kuba zůstal jedním ze tří jednatelů firmy. Dalšími dvěmi jsou muži z Libanonu. Na projektu lázeňského domu v Rožnově začal už v devadesátých letech pracovat právě Kubův Ateliér Simona, který má pobočky mimo jiné i v Saudské Arábii a Libanonu.

Hned poté, co vyšla na světlo informace o zájmu investora z arabské země o stavbu, začaly se mezi lidmi šířit zprávy o příchodu muslimů, stavbě mešit a vzniku střediska islámu v Rožnově. To odmítá nastupující starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš. (ANO 2011). „Žádná mešita se stavět nebude. Projekt žádné církevní stavby neřeší," ubezpečil Radim Holiš, který se s architektem Romanem Kubou sešel. Ani budoucí klientela lázeňského domu nemá být pouze arabská.

Z investora z arabské země radnice radost nemá

Kdy nicméně opuštěné staveniště ožije, není jasné. „Nemáme žádná konkrétní data ani návrhy. Město Rožnov ale bude trvat na tom, aby vše proběhlo přesně podle platných zákonů," zdůraznil Radim Holiš.

Dosavadní místostarosta Václav Mikušek (KDU-ČSL) se o novém majiteli a vizi pokračovat v původním záměru dozvěděl až z médií. „Je pravda, že s panem architektem Kubou jsem byl v kontaktu možná před deseti lety, tehdy ještě jako starosta. Chtěl, aby se v projektu lázeňského domu angažovalo město," připomněl Václav Mikušek.

Tehdy ale vedení rožnovské radnice spolupráci odmítlo. „Museli bychom si brát úvěr a to jsme nechtěli. Nedomluvili jsme se," řekl Václav Mikušek.

Připustil, že z příchodu investora z arabské země nemá velkou radost. „Nadšení mnou nelomcuje," řekl doslova končící místostarosta, který bude dále usedat v městském zastupitelstvu.

Na druhou stranu uvedl, že nelze nic dopředu předjímat ani nikoho předem odsoudit. „I v řadách muslimů jsou slušní lidé," uvedl Václav Mikušek. Problém podle něj nenastane do chvíle, kdy se v Rožnově budou chovat korektně a civilizovaně. „Riziko je, budou-li náchylní k radikalismu a fundamentalismu," naznačil Václav Mikušek.

Jan Kučera, který se v příštích dnech stane místostarostou Rožnova za sdružení Nezávislí Rožnováci, vidí možný ekonomický přínos dostavby lázeňského domu. „Příchod investora, který by dokázal zchátralý areál obnovit a vybudovat lázeňské, zdravotnické nebo relaxační centrum, považuji za pozitivní," potvrdil Jan Kučera.

Územní plán stále počítá s dostavbou lázeňského domu

Odvolal se na to, že Rožnov ročně navštíví stovky tisíc návštěvníků. Ubytovaných, kteří přináší největší přínos pro městskou kasu a zaměstnanost, je ale podle něj jen několik desítek tisíc. „Každý investor, který přiláká nové návštěvníky, kteří v Rožnově nechají peníze je pozitivem," řekl Jan Kučera.

Úvahy o možném budování mešity v Rožnově považuje Jan Kučera za spekulace. „Vycházejí buď z neznalosti nebo ze záměrné snahy vytvářet poplašnou či xenofobní zprávu," řekl budoucí místostarosta.

Stejně jako Radim Holiš připomněl, že stávající územní plán v daném místě s výstavbou mešity nebo podobného objektu nepočítá a platné stavební povolení se týká lázeňského domu. „Pokud by mělo dojít ke změně stavebního povolení, budeme o tom vědět z první ruky," ujistil Jan Kučera. Slíbil, že vedení města bude situaci sledovat. Nevyloučil ani bližší jednání vedení města a nového majitele dotčených nemovitostí.

Informace o jiném záměru, než je lázeňský dům, nemá ani městský úřad v Rožnově. Konkrétně jeho stavební odbor. Jeho vedoucí Lenka Vojkůvková potvrdila, že město ví převodu Společnosti pro obnovu a rozvoj lázní na nového majitele. Další změny ale podle ní nenastaly. „Společnost má stále platné stavební povolení na stavbu takzvaného lázeňského domu ve stejném rozsahu, jako ho měl předchozí majitel. O žádnou změnu prozatím nikdo nepožádal, nikdo ani nedeklaroval jiný stavební záměr, než byl ten původní," konstatovala Lenka Vojkůvková.