Na Vsetínsku je sto třicet školních vývařoven. A všechny vyhovují evropským hygienickým normám. „Některé sice mají malé stavební nebo technické nedostatky, ale těm jsme stanovili lhůtu, kdy musejí závady odstranit,“ řekla Eva Jašová z Krajské hygienické stanice ve Zlíně.

Školáci jedí zdavěji a pestře

V některých jídelnách je podle hygieničky například zastaralá technologie přípravy jídel. „Vařit se v nich dá, ale technika potřebuje vyměnit,“ podotkla Jašová. Jinde vadí spáry v podlahách kuchyní. Ty musejí být podle evropských nařízení hladké. „Pokud v poslední době zjišťujeme nějaké nedostatky, pak se týkají osobní a provozní hygieny,“ upozornila Jašová.

Za nedostatky v provozní hygieně dostávají odpovědní pracovníci pokuty. Stejné je to při zjištěných nedostatcích v osobní hygieně. „Letos jsme zatím uložili jen dvě pokuty za porušení provozní čistoty,“ upozornila hygienička s tím, že i když zákon umožňuje uložit pokutu až do pěti tisíc korun, hygienici této možnosti nevyužili.

Jašová potvrdila postupnou proměnu školních jídelníčků ve prospěch zdraví dětí. „Při našich kontrolách pozorujeme zlepšení skladby potravin a častější zařazování netučných druhů masa, hlavně drůbeže a ryb. Zvýšila se také spotřeba luštěnin, ovoce i zeleniny,“ konstatovala hygienička.

Jídelníčky jsou pestřejší, kuchařky využívají nových druhů potravin, které se objevují na trhu. „Na talířích školáků není problém najít pohanku či jáhly,“ uvedla Jašová. Důležité je podle ní především dostatečné zastoupení zeleniny a ovoce. To je zásadní rozdíl například ve srovnání se školními jídly rodičů dnešních žáků.

Volba obědů je samozřejmost

Kuchařky musejí při sestavování jídelníčku hlídat pravidla takzvaného spotřebního koše, stanovená ministerstvem školství. Musí zajistit dostatečné zastoupení deseti základních surovin: masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, tuku, cukru, ovoce, zeleniny, brambor a luštěnin. „Každá věková kategorie strávníků musí mít každý den v nabídce určité množství z požadované komodity,“ vysvětlila Jašová.

Samozřejmostí už je každodenní možnost volby ze dvou i více jídel. A co mají děti nejraději? „Nemám ráda špenát. Chutnají mi ale buchtičky s krémem. Ve škole nám vaří dobře, ale raději bych chodila do restaurace, kam chodí na obědy máma. Nejraději jím hranolky,“ prohlásila desetiletá Lucie Mrkvičková ze Vsetína.

Jejímu jedenáctiletému kamarádovi Markovi Talašovi nechutná čočka a hrachová kaše. „Jsem proto rád, že si u nás na škole můžeme vybrat ze dvou jídel. Kdyby ale bylo na mně, jedl bych v KFC,“ řekl malý Vsetíňan.

Například v Základní škole v Růžďce jsou číslem jedna těstoviny. „Když je uděláme se sýrovou omáčkou, víme, že děti oběd sní,“ poznamenala vedoucí jídelny Ludmila Palátová.

Sladká jídla tam školáci klidně vymění za maso se zeleninou. „Nejvíce jim chutná drůbež a ryby. Často děláme saláty, ty si dá skoro každý,“ vylíčila Palátová.

V Základní škole v Huslenkách naopak vedou sladkosti. „Děti si pochutnají i na svíčkové,“ řekla kuchařka Marie Kovaříková.