Už jen samotné otevření plechovky se zkvašenými sledi je těžkou zkouškou čichu. Odér, který se do okolí vyvalí, je opravdu jen těžko popsatelný. Ne nadarmo je surströmming považovaný za „nejsmradlavější“ jídlo na světě.

Přesvědčili se o tom i návštěvníci víkendového gastrofestivalu v Kunovicích u Uherského Hradiště. Pojídání pokrmu surströmming bylo součástí nedělní exhibice Jaroslava Němce z Bystrého u Poličky, známého pod přezdívkou Maxijedlík.

„Jsem zřejmě jediný člověk, který snědl najednou celou plechovku s touto zkvašenou rybou,“ řekl Jaroslav Němec.

V Kunovicích to navíc zvládl v rekordním čase 1 minuty 17 vteřin.

Dal si i durian a tarantuli

Kromě toho spořádal také „nejsmradlavější“ ovoce na světě – asijský durian. Jako třetí a čtvrtý chod nedělní exhibice pak Jaroslav Němec pozřel ještě smaženého štíra z Vietnamu a smaženou tarantuli.

Gastrofestival nazvaný Cesta kolem světa se konal v Kunovicích v Areálu Jízdy králů v sobotu a neděli. Druhý ročník zavedl návštěvníky prostřednictvím skvělého jídla a pití doslova do všech koutů planety.