VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Masopustní průvod vítali lidé v Leskovci a Polance s otevřenou náručí

VIDEA / FOTOGALERIE / Je sobota ráno, slabě pod nulou, čtyři dny před popeleční středou. Bez konkrétní domluvy vyrážím na Hornolidečsko. V této části Valašska se tradice masopustních obchůzek dodržuje zhusta. Blíží se konec masopusta.

10.2.2018
SDÍLEJ:

Na masopustní průvod vyrazily o víkendu 10. února 2018 také masky v čele s medvědem ve Valašské Polance. Protože je dědina veliká, rozdělili se účastníci masopustního veselí do dvou skupin. Všude je obyvatelé vítali s otevřenou náručí.Foto: Deník / Mrlina Martin

Průvod hned ve druhé dědině za Vsetínem, v Leskovci, nemůžu minout. Pořádající hasiči úzkostlivě dbají na bezpečnost. V reflexních vestách posunky zpomalují projíždějící auta. Vmísím se do rozjařeného davu asi pětadvaceti masek.

Překvapení první. „V průvodu jdu poprvé,“ ozve se dutý hlas Jiřího Trčíka z útrob velké hlavy medvěda. Strmá kariéra, pomyslím si. Poprvé a hned v masce nejdůležitější. „Lidi ale moc nechtějí tančit,“ dodává medvěd Jiří. 

Naráží na tradici, při níž si musely ženy v hospodářství zatančit s medvědem, aby byly plodné. „Už nechávám tančení mladším. Je to samý led,“ vysvětluje mi Marie Mikušová. „Radši jim nabídnu koblihy, které tradičně smažím a štamprličku,“ dodává.

Video z masopustních obchůzek na Valašsku. Autor: Ladislav Žoužela

Za masopustní průvod jsou místní vděční. „Je to krásné, lidi se scelují, bylo by tu prázdno, kdyby nechodili,“ prozrazuje Jarka Šťastná. „Hasiči to dělají odjakživa. Super tradice. Šel jsem s nimi dvakrát, ale už nikdy více. Je to náročné,“ směje se další Leskovjan Jarda Klícha.

Opouštíme domky kolem cesty a míříme do kopce. S otevřenou náručí, koblihami, tácem jednohubek a nezbytnou slivovicí vítá průvod Antonín Juráň. „Zažil jsem takový fašank ve Švýcarsku. Tam je to ale masovější, byl to takový karneval. U nás v menším je to lepší,“ říká uznale pan Antonín.

Nedá mi to, abych se nezeptal fialové krávy Milky, která v průvodu přímo září. Tradiční masky nikomu nechybí? „Nesehnali jsme ženicha a nevěstu. Jsme trochu netypičtí, ale mládí vpřed a nové masky mají zelenou, vysvětluje se smíchem místní rodačka Marie Goldefusová.

V průvodu je aspoň podvacáté. „Je to tradice. Můj taťka chodil padesát roků. A dnes jsme tu celá rodina. Někde je tu manžel i naše dvě děti,“ pátrá po svých nejbližších Marie. 

V Leskovci mají co dělat, chalup je moc a čeká je náročná cesta. „Ještě není jedenáct a už máme skluz. Kat je furt o pět chalup pozadu. Normálně to stíháme do pěti, ale dnes to bude na déle,“ smiřuje se Zdeněk Hromada, který v zářící vestě diriguje průvod při přecházení cesty.

Nasedám do auta a pokračuju dále, do Valašské Polanky. Všichni jsou tu stejně veselí jako v Leskovci. Tady ale potkávám i klasiku, kterou v předchozí dědině neměli – nevěstu s ženichem. Bývá zvykem, že se ženy převlékaly za muže a opačně. Pod maskami svatebního páru rozeznávám dva chlapy.

„Tady je to jedno, jestli chlap nebo ženská. Je to o srandě a veselí,“ vysvětluje mi pod nánosy pudru a rtěnky nevěsta Ota Žák. V průvodu je poprvé. „Je po poledni a jsme asi v půlce. Je třeba to zvládnout do konce. V každé chalupě nalévají, ale musím odmítat, jinak bych nedošel ani do třetiny,“ upozorňuje se smíchem na sílu slivovice.

Kvalifikovaného odhadu se mi dostává u dalšího domu od místostarosty Jana Kozubíka, který vítá procesí slivovicí, sekanou i teplým čajem. „Je tu nějakých čtyři sta šedesát chalup. Mikulášskou obchůzku dělají dva dny. Medvědáři to mají horší,“ směje se a naráží na celkové množství kalíšků Kozubík.

Štamprlku valašského všeléku si dát nemůžu. Je ale pravda, že po třech hodinách strávených s průvodem odcházím přecpaný. „Nasmažila jsem asi padesát koblih, jako vždycky. K tomu uzené, klobásky. Dneska tomu ale moc nedali,“ konstatuje Jana Káčerová.
Nedá se u každé chalupy zkusit všechno. Ale je fakt, že tradiční koblihy doplňují rozmanité pokrmy. „Dělám už roky plněné rohlíky. Je v tom pivo, tak jim to asi chutná víc než koblihy,“ zamýšlí se paní Ivana, která si tradici masopustu nemůže vynachválit.

„Pocházím ze Slovenska, u nás to vůbec tak nebylo. Je výborné, že tady se toho tak drží,“ libuje si paní Ivana a já nemůžu než souhlasit.

Odjíždím a zdálky slyším nezbytnou součást průvodu – muziku. Stavěli tesaři a Břeclavská kasárna mi zní odkudsi z ulic. Průvod jde dál. Mají toho ještě dost a večer je čeká Končinová zábava. Tak zhusta chlapci zhusta…

Autor: Martin Mrlina

10.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 20 000 Kč

Pomocní kuchaři Pomocný/á Kuchař/ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadujeme: Vyučení a praxi v oboru (případně zaučíme), spolehlivého a šikovného člověka se zájmem o obor. Pracovitost, zodpovědnost, ochotu učit se novým věcem., Nabízíme: Zaměstnanecké benefity, prémie ke mzdě, příspěvek na stravování, možnost prodloužení PP na dobu neurčitou., Možno i na DPP nebo DPČ., První kontakt: osobně nebo telefonicky (9-12 h.), popř.emailem. , ov.23.5.18. Pracoviště: Hotel eroplán, a.s., Ostravská, č.p. 451, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Informace: Renata Běťáková, +420 725 882 005.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 20 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů, autobusů a tramvají řidiči mezinárodní kamionové dopravy. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ŘIDIČI MEZINÁRODNÍ KAMIONOVÉ DOPRAVY, Požadujeme 3 roky praxe.. Pracoviště: Solanský s.r.o., Tylovice, č.p. 2050, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Informace: Zdeněk Solanský, +420 602 728 613.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 18 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘ/KA, Místo výkonu práce: Velké Karlovice 73, nákupní středisko VALASI, Požadujeme: vyučení v oboru, práce je pouze na ranní směnu, pracovní doba 6:00 - 14:00 hodin, spolehlivost, zodpovědnost , Náplň práce: Vaření a příprava obědů, výdej obědů v bufetu. , Nabízíme: podnikové stravování, První kontakt: p. Jílek Vítězslav, osobně na pracovišti v pracovní dny od 6:00 do 14:00 hodin po telefonické domluvě na čísle 731 171 945, ov. 23.5.2018. Pracoviště: Vítězslav jílek 02, 756 06 Velké Karlovice. Informace: Vítězslav Jílek, +420 731 171 945.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 120 Kč

Číšníci, servírky a barmani Číšníci, servírky a barmani. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ČÍŠNÍCI, SERVÍRKY A BARMANI - HOTEL A RESTAURACE U STAVAŘE, Požadujeme: výhodou praxe v oboru, vhodné i pro absolventy, zaměstnavatel zaučí. i uchazeče nevyučené v oboru číšník. Předpokladem znalost PC, flexibilita, spolehlivost, samostanost, pracovitost, schopnost jednání s lidmi a trpělivost, výhodou znalost AJ., Náplň práce: výpomoc v době oběda, což je cca 3 hodiny denně + víkendy, kopletní servis pro hosty, přijímání objednávek, servírování a podávání jídel a nápojů, odnos nádobí, účtování, obsluha barového pultu, ubytování hostů, příprava tabule, stolničení., Nabízíme: inspirativní prostředí s přátelskou firemní kulturou zaměřenou na týmovou práci, podnikové stravování, prémie., První kontakt: zaslat životopis na e-mail: jasy@jasy.cz. Pracoviště: Jasy vsetín s.r.o., 4. května, č.p. 353, 755 01 Vsetín 1. Informace: Tereza Fuksová, +420 605 201 207.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Raw menu
6

Gurmánský hit ve Velkých Karlovicích: ochutnejte Raw a Michelinské menu

Řezbářské sympozium na Pustevnách.
3

Na Pustevny se o víkendu sjedou mistři řezbáři

AKTUALIZOVÁNO

Filmový festival začal. Znáte 5 důvodů, proč jej navštívit?

Začala nejstarší a největší filmová přehlídka pro děti a mládež svého druhu na světě. Letos nabídne 300 snímků z 55 zemí světa. Bohatou filmovou nabídku rozšíří doprovodný program, který navazuje na hlavní téma, kterým je Československá kinematografie. Festival potrvá do 2. června.  

Nejzkušenější házenkář Zubří Tomáš Říha: Medaili jsem chtěl kvůli svým dětem

ROZHOVOR/ - Euforie, jako kdyby získali titul. Fanoušci a házenkáři Zubří si úspěchů a výher umějí užívat, o čemž se přesvědčili ve středu večer po třetím skalpu Lovosic a obhajobě bronzových medailí.

Lepím každou díru v naší sestavě, říká karlovický univerzál Pavelka

ROZHOVOR/ - Hodně vidět byl v posledním utkání krajského přeboru VKK – Kvasice domácí univerzál Jan Pavelka. Tentokrát „lepil“ díry v nepočetné sestavě pozicí útočníka, dal dvě branky a jistě proměnil také penaltu ve vítězném rozstřelu. Jeho tým porazil Kvasice 3:2 po penaltách.

Rožnovský skanzen otevírá nové výstavy. Představí historické hračky i suvenýry

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm dnes slavnostně zahájí dvě výstavy. Jedna z nich - Hračky nejmilejší aneb jak jsme si hráli představí soubor hraček z muzejních sbírek. Druhá - Dílna lidové umělecké výroby bude ohlédnutím za tvorbou upomínkových předmětů.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT