Příměstský tábor, který tento týden pořádá meziříčská hvězdárna, je zasvěcen zejména fyzice a astronomii. Tajemství přírodních věd tady zábavnou formou odhaluje čtrnáct dětí z města a okolí. „Zajímají mě černé díry a planety,“ prozrazuje osmiletý Mikuláš Stejskal ze Zubří, jenž se těší na pozorování dalekohledem.

O rok starší Elišku Příleskou z Valašského Meziříčí fascinují galaxie i skutečnost, jak se s gravitační silou mění hmotnost těles. Astronomický tábor je o letošních prázdninách její druhý. „Předtím jsem byla na táboře lesní školky v Halenkově, plném skřítků a víl. Předškolákům jsem tam dělala instruktorku,“ pochlubila se dívka.

V pořadu Čtení v knihovně přečetla dětem v úterý 1. srpna 2017 ukázky z pohádek Kateřina Mrlinová.
VIDEO: Nejmenší čtenáři vyšli na schody před knihovnu, poslouchali i zpívali

Zájem o astronomii je u malých táborníků patrný. „Na svůj věk mají výborné znalosti,“ chválí je pracovník hvězdárny Radek Kraus, jenž se snaží, aby program byl co nejpřitažlivější. „Provádíme fyzikální pokusy, hrajeme si se světlem, pozorujeme Slunce a čeká nás i hra o poklad. Namísto výletu do vsetínské hvězdárny, od něhož jsme kvůli horkému počasí upustili, se v pátek možná sejdeme i s rodiči a uděláme si společné noční pozorování,“ prozrazuje táborový vedoucí.

Nový úsek Cyklostezky Bečva pod hrachoveckým mostem ve Valašském Meziříčí je od středy 26. července 2017 v provozu. Sto sedmdesát metrů dlouhý úsek vyšel na 2,7 milionu korun.
Radost cyklistům udělali ve Valašském Meziříčí: nový úsek stezky už slouží