„Velikonoční program zahájí v sobotu tradiční jarmark velikonočního zboží. Celý den zpříjemní cimbálové muziky Javořina a Aldamáš,“ přiblížil Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě, pod které skanzen spadá.

V neděli, na Boží hod velikonoční, se mohou návštěvníci Valašského muzea těšit na pořad s tematikou jarních a velikonočních zvyků v podání souborů Malé Zálesí z Luhačovic a Jagár z Havířova.

„U rybníčku v Dřevěném městečku bude vyhrávat cimbálová muzika Kotár. V Billově chalupě zavoní jarní polévka a budou se malovat vajíčka,“ prozradil Ondruš.

Městské lázně ve Vsetíně
Vsetínské lázně budou přes Velikonoce zavřené, důvodem je pravidelná údržba

Velikonoční (červené) pondělí se ponese v duchu pomlázky na Valašsku nejčastěji nazývané šmigrust. „Dnem nás provedou soubor Vonička z Havířova a cimbálové muziky Soláň a Frenštátská cimbálová muzika Radegast,“ uvedl ředitel muzea.

Doplnil, že po všechny tři velikonoční dny budou moci návštěvníci skanzenu obdivovat um maléreček při různých technikách zdobení kraslic.

„Dny obohatí tradiční pletení pomlázky, bohatá nabídka výrobků lidových řemeslníků i občerstvení,“ ujistil Jindřich Ondruš.

Jaro vítají i v Zubrnicích, na Veselém Kopci a v Příkazích

Velikonočními pořady žijí v těchto dnech také další muzea spadající pod Národní muzeum v přírodě. Na půdě Muzea v přírodě Zubrnice se jeden takový uskutečnil už 9. a 10. dubna.

Po oba dny mohli návštěvníci sledovat zdobení vajíček různými technikami: batikování, drátování či vyškrabávání. Zavoněly tradiční mazance či jarní nádivka. Nechybělo vynášení Morany ani řada stánků s prodejem ručních řemeslných výrobků, občerstvení či výstava Proutí v řemesle a designu, instalovaná v Domě z Loubí. Ta je přístupná do 30. června.

Od 15. do 18. dubna nabídne velikonoční cyklus pořadů také areál Veselého Kopce, který je součástí Muzea v přírodě Vysočina.

„Velikonoční cyklus je pro nás i zahájením návštěvnické sezony. Program přibližuje velikonoční obyčeje a zvyky. Je zde možnost koupě tradičních výrobků a zároveň jsou připraveny i ukázky výroby zvykoslovných předmětů,“ upřesnila Ilona Vojancová, odborný pracovník Muzea v přírodě Vysočina.

Muzeum mimo jiné letos slaví 50. výročí svého založení a pro návštěvníky připravilo řadu akcí a zajímavostí v průběhu celého roku.

„Na Veselém Kopci mají návštěvníci po celou letošní sezonu možnost vidět výstavu věnovanou půlstoletí existence muzea, která bude slavnostně otevřena 15. dubna během velikonočního programu. Slavnostní program věnovaný jubileu se uskuteční 2. července na Betlémě v Hlinsku,“ dodal Magda Křivanová, ředitelka Muzea v přírodě Vysočina.

Lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Bečvu u střední průmyslové školy strojnické ve Vsetíně čeká rekonstrukce za 20 milionů korun.
Chátrající lávku u vsetínské průmyslovky čeká oprava. Začíná tento týden

Na Bílou sobotu ožije i areál Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích u Olomouce. Pořad s názvem Velikonoce na Hané nabídne tradiční velikonoční a jarní zvyky.

„Zájemci si budou moci sami vyzkoušet uplést pomlázku, ozdobit vajíčko, ochutnají tradiční velikonoční pečivo a zhlédnou výrobu dřevěných klapačů,“ přiblížil Petr Vodešil, vedoucí Hanáckého muzea v přírodě.

Po celý den bude v areálu muzea pobíhat malý velikonoční jarmark a na 14. hodinu je pro návštěvníky připravené velikonoční vystoupení dětí z místní základní školy.

Podrobnější informace k jednotlivým muzeím (včetně otevíracích dob, cen vstupného) jsou dostupné na www.nmvp.cz.