Jednatelka domu kultury Petra Vaňková událost nevnímá jako zásadní problém. „Je to tradice, nedělám z toho vědu. Určitě to nebudu nikam hlásit a chytat pachatele,“ prohlásila Vaňková.

Předčasně podetnutá májka je ostuda, ale ne pro kulturák. „Kdo měl držet stráž, já jako jednatelka, nebo náš údržbář či uklízečka? Vždycky se na tom podílely folklorní soubory. Jenže Jasénka i Vsacan jen zahrají při stavění a kácení a ještě se dohadujeme o výši honoráře,“ posteskla si Vaňková.

Před šikulou, který májku shodil i přes ochranu v podobě železné pásoviny, má respekt. „Byl to profík, najala bych si ho na oficiální kácení. Protože toho se každý bojí. Pokud strom na zemi vydrží na náměstí do pondělka, postavíme máj znovu. Pan starosta ale nařídil technickým službám, ať ji uklidí. Když tam v pondělí nebude, nebude 26. května ani kácečka,“ doplnila jednatelka domu kultury.

Rybáři ve Valašském Meziříčí v sobotu 5. května 2018 při záchranném přesunu ryb v Rožnovské Bečvě.
Řeka je bez ryb, oprava mostu může začít

Páteční noční událost rozjela bouřlivé debaty na sociální síti. Někteří se odvolávají na tradice, jiní v ní spatřují vandalismus a apelují na policii a kamerový systém. „Máme jiné priority, než hlídat májku. Nějaká škoda tam asi vznikla. Ale nebude to nad pět tisíc a tudíž na trestný čin. Pokud se vůbec někdo ozve, řešilo by se to jako přestupek,“ vysvětlil ředitel Městské policie Vsetín Patrik Pecina.

Tradice stavění májek je stejně živá, jako rivalita mezi vesnicemi kdo komu májku shodí. V Ratiboři tento případ řešili před dvěma lety.

„Chlapi z Kateřinic šli z hospody, vzali pilu a ráno byla máj na zemi. Na kácení jsme museli stavět novou,“ vzpomněl místostarosta Martin Žabčík. Od té doby májku zabezpečují pletivem, nebo železnou výztuhou.

Děti z dětských domovů z celého Zlínského kraje soutěží v sobotu 5. května 2018 na 12. ročníku dopravní soutěže na dopravním hřišti ve Valašském Meziříčí.
Přípravě moc nedali, ale soutěž se jim vydařila

Kateřinickým ale výpravu za pokácením májky nevrátili. „Neděláme to. Je nám líto dětí, pro které hlavně sami májku stavíme. Měli byste vidět to neštěstí, když tehdy ráno zjistily, že je májka shozená,“ odkázal na dva roky starou událost Žabčík.

Předloni řešili potupnou ostudu v Držkové. Letos není Vsetín jediný, protože májku shodili i v Kašavě. Tam si ale někteří myslí, že jde o obyčejné vandalství. „Tito nevěděli o tradicích nic. Hecli se u piva a objeli májky v okolí. Dřív se májky shazovaly, byla to věc rivality, ale mělo to svá pravidla,“ napsal na sociální síti Petr Černoch.

„Kdo májku neuhlídal, měl z ostudy kabát, když pak musel vykupovat vršek. Nikdy se neshazovaly májky jen tak. Tohle má všechny atributy vandalství,“ komentoval událost v Kašavě Černoch.

Ilustrační foto
Nápor větru ulomil vršek májky v Dolním Němčí