„Po konzultaci s národním parkem Malá Fatra jsme klec stáhli. Medvěd už tři týdny nenapáchal škodu a nemáme spolehlivé informace o jeho pohybu,“ vysvětlil ochránce přírody Milan Orálek.

Pomocí fotopastí experti dále sledují terén. „Poslední dobou se kolem klece pohyboval jen jezevec, liška a dokonce vlci,“ vypočítal ochránce. Po medvědovi se slehla zem. „Buď zaběhl hlouběji do masívu Beskyd, nebo se vrátil na Slovensko. Spát ještě nemůže, na to není zima a potravy je ještě dostatek,“ doplnil.

Ochranáři se snaží zjistit, kolik medvědů se teď v celých Beskydech pohybuje. „Máme dvě stopy. Jedna je široká jedenáct centimetrů to by mohl být náš medvěd Chaosák, jak jsme ho pojmenovali,“ odhadl Milan Orálek.

Další třinácticentimetrová stopa patří podle Orálka jiné větší šelmě. „A pak máme zprávu ještě o třetím malém medvědovi,“ prozradil Orálek.

I když se lovený medvěd pohybuje v určité lokalitě, do jedné jediné klece je těžké ho chytit. Ochranáři proto stále čekají na vyjádření Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. „Klec z Fatry jsme stáhli, ale pořád ji máme půjčenou. Stále ale chceme, aby se vyrobily dvě až tři klece, které by mohly v budoucnu posloužit i k dalším účelům, třeba k převezení lva nebo tygra.

Červený ovál označuje areál, ve kterém má zařízení pro energetické využívání odpadu do budoucna vzniknout. Sousedí s nákupním centrem a sídlištěm.
Spalovna odpadů: lidé se bojí hluku a zápachu
Obec Hovězí hostila v sobotu 24. listopadu 2018 tradiční Kateřinský jarmark.
Veselý jarmark v Hovězí: dralo se peří, jedly jitrnice