Jedním z mála kulturních počinu bylo alespoň vystoupení naší místní zpěvačky Kamily Polonynové, mimo jiné i účastnice soutěže Superstar, která zazpívala pro důchodce.

Vystoupení se odehrálo pod okny domu s pečovatelskou službou. Důchodci byli ve svých bytech a vystoupení sledovali z oken. Mělo to velký úspěch.

Čeho se naopak opatření nedotkla, jsou investice a rozvoj obce. Možná to bude znít jako klišé, ale ze starostovského pohledu mám vždycky radost, když se podaří dokončit naplánované projekty, něco nového postavit.

A to se nám podařilo. Projekty, s nimiž jsme počítali v rozpočtu a byly schválené zastupitelstvem, na které jsme měly požádáno o dotace, běžely či běží dál.

Obec Hošťálková. Obecní úřad.
Jak se žije v Hošťálkové? Pojďte na návštěvu

Evangelickým hřbitovem po novém chodníku

Původní chodník se na evangelickém hřbitově v Hošťálkové opravoval před pětadvaceti lety. Počítalo se přitom, že bude sloužit jenom pěším. Údržba zeleně, výstavba hrobů a hrobek či kamenické práce si ale občas vyžádaly i vjezd menší techniky a chodník tím postupem času znatelně utrpěl. Vloni proto došlo na jeho kompletní opravu.

„Tentokrát už i s odpovídajícím podkladem a se všemi náležitostmi pro provoz lehké techniky. Nový povrch je ze zámkové dlažby,“ přiblížil starosta Hošťálkové Petr Laštovica.

Nový chodník přišel na 737 tisíc korun, velkou část pokryla dotace z ministerstva pro místní rozvoj. Obec při této příležitosti rekonstruovala i tři další chodníky: z parkoviště do vstupu tělocvičny základní školy, chodník u hlavní cesty od školy po autobusovou zastávku a přístupový chodník k bytům ve škole.

Práce v obecním lese usnadní nový traktor

Do nové lesní techniky investovali v Hošťálkové díky získané dotaci ze Státního zemědělského intervenčního fondu. Za čtyři miliony korun pořídili traktor s náhonem na čtyři kola s lesnickou nástavbnou, klanicový vyvážecí vlek za traktor s nosností do 10 tun a lanový naviják pro soustřeďování dříví.

„Cílem bylo pořídit kvalitní strojní vybavení pro hospodaření v lesích, kterých máme 490 hektarů,“ řekl starosta Hošťálkové Petr Laštovica.

Kromě hospodaření v obecních lesích nalezne nová technika uplatnění například také při odklízeně sněhu a podobně.