Pro Liptalany je získání ceny překvapením. Oslovení obyvatelé vesnice se to dozvěděli teprve od redaktorů Valašského deníku. „Slyším to poprvé. V každém případě je to ale příjemná informace. Mám z ní radost," neskrýval radost třeba Miroslav Bařina.

Obhlédnout Liptál přijel už vloni v létě prezident Evropské unie umění Petr Vašíček. Navštívil folklorní festoval Liptálské slavnosti. „Jeho návštěva byla spojena právě s nominací na tuto cenu. Nakonec jsme ji získali. K předání dojde letos právě na Liptálských slavnostech," poznamenal starosta Milan Daňa.

Ti, kteří o získání Zlaté Europey již vědí, mají z ceny velkou radost. „Pro nás je to prestižní ocenění. Moc si jej vážíme. Vlastně, jakékoliv uznání je pro obec prospěšné. Má významný vliv na její další chod," dodal starosta.

Pocity radosti neskrývá ani Ladislav Michálek. Čestný předseda Folklorního sdružení Lipta Liptál. Souboru si letos připomíná 85. výročí svého založení.

„Je potěšitelné, že jsme první v Evropě. Ocenění je Liptálu uděleno nejenom za podíl na organizování Mezinárodního folklorního festivalu a podporu Folklorního sdružení Lipta Liptál. Svoji významnou úlohu sehrála i péče o další organizace a spolky působící ve vesnici," míní Michálek.

Jeho slova potvrdil také prezident Evropské unie umění Petr Vašíček. „Rozhodnutí o udělení ceny Liptálu se opíralo mimo jiné také o doporučení členů prezidia Gennadiye Bazayeva z Ukrajiny a Bernarda Luise Martina ze Švýcarska. Oba Liptál znají jako vesnici s aktivním soužitím ve všech oblastech života," připomněl prezident jeden z důvodů, proč se Liptál nositelem ocenění Zlatá Europea od letoška stane.

Také on považuje Liptál za místo, které je ojedinělým příkladem vesnického života. „Ocenění Liptálu je i dalším signálem pro veřejnost, co v současné době naše mezinárodní společnost považuje za nejdůležitější," dodal prezident Petr Vašíček.

Zlatou Europeu zatím obdrželi:

Mikeli – Finsko

Stuttgart a Deidesheim – Německo

Žilina a Snina – Slovensko

Praha-Horní Počernice

Liptál – historicky první vesnice