Jako první lidovci vyjednávali s hnutím ANO 2011, které se ve volbách umístilo na druhém místě. „Zatím to není konečné. Nabídku, kterou jsme od vítězné strany dostali, je pro nás za určitých okolností akceptovatelná. Konkrétně jsme obdrželi dvě, o kterých diskutujeme," řekla ve čtvrtek novinářům lídryně hnutí Margita Balaštíková.

Poté na řadu přišli STAN, to nabídku ze strany lidovců hodnotí jako příznivou, setkala se u jejich členů s velmi pozitivním ohlasem, jsou připraveni o ní dále jednat a hledat podobu nové koalice. „Nás nezajímá počet radních, ale jak se skutečně Zlínský kraj změní. Víme, že v této koalici má obrovskou šanci na změnu," konstatoval Petr Gazdík, který kandidoval z druhého místa kandidátky STAN. Do krajské rady není připraven jít, kandidoval prý proto, že chce pomoci Zlínskému kraji. „Přidávám se k vyjádření pana Gazdíka, ani já nemíním rovněž do rady vstupovat," dodala jednička na kandidátce, zlínský primátor Miroslav Adámek.

Své priority s lidovci probrali také zástupci ODS v čele s lídrem Janem Pijáčkem, starostou Vlčnova na Uherskohradišťsku, který je kandidátem na krajského radního za stranu. „Pokud by tomu tak bylo, určitě funkci starosty Vlčnova předám někomu jinému. Nehodlám sedět, jak se říká, jedním zadkem na dvou židlích," řekl mimo jiné Jan Pijáček.

Lídr vítězných lidovců Jiří Čunek nevyloučil, že se ještě před uzavřením čtyřkoalice před ustavujícím zastupitelstvem, které bude na začátku listopadu, leccos mohlo změnit. „Jsem však přesvědčený, že čtyřkoalice je návrh, se kterým půjdeme do zastupitelstva. Doufám, že dojde k takovému rozdělení resortu, aby byli všichni spokojeni," zmínil mimo jiné.