Na základě nové strategie se v pondělí odpoledne potkali architekti s obyvateli části Vsetína, zvaného „kolonka".

Procházeli společně ulice Sušilova, U Hřiště, Na Plavisku a Na Kamencoch.

U každé křižovatky čekaly se svými připomínkami desítky lidí. Jedním z hlavních bodů, které přítomné zajímaly, byly chodníky a cesta. „Oprava chodníků je chvályhodná záležitost, ale nesmí to být na úkor zeleně. Pokud dojde k jejich rozšíření, můžeme si být jistí, že nám na nich radní za pár týdnů udělají parkoviště," vyjádřil se jeden z místních, Zdeněk Gerža.

Parkování v sídlišti je přitom jedním z velkých problémů.

„Je tu bezpečno a klid, tak nám tady jezdí parkovat zadarmo lidé z jiných částí města. Chtěl jsem proto vědět, jak to bude s tím rezidenčním stáním," ozval se například Radovan Navrátil.

Podle zástupců radnice bude na téma rezidenčního stání diskuze v září.

Odborníci lidem alespoň přislíbili, že je možnost přidat v lokalitě dalších deset parkovacích míst. Podmínkou ale je zavedení šikmého parkování. Místní by však přišli o půlmetrový pás trávníku na jedné straně ulice.

Dalším projednávaným tématem byly domovní dvory. „Chtěli bychom hřiště pro starší děti. Žádné tady nemáme," ozývalo se z hloučku.

„Na domovní schůzi jsme se dohodli, že chceme mít na dvorku sportovní hřiště," kontrovali jiní.

Obyvatelé kolonky ještě navrhovali ve dvorech umístit živé ploty či značky o zákazu venčení psů.

Mezi lidmi procházeli projektanti, kteří všechny podněty pozorně zaznamenávali a prodiskutovávali s přítomnými jejich nápady. „Zatím si v hlavě zpracovávám všechny připomínky. Příjemně mě ale překvapilo, že obyvatelé jedné z ulic měli všechno předem promyšlené a vystupovali jako jeden," vyjádřil se jeden z architektů Milan Chlápek.

Připomínky projektantům

Co plánují radní po diskuzi dál, vysvětlil ředitel Společnosti pro komunitní práci ve Vsetíně Tomáš Pifka. „Všechny připomínky a návrhy od lidí nyní zpracujeme. Poté je předáme týmu projektantů, který vyhraje soutěž na veřejnou zakázku," řekl Pifka.

Oprava „kolonky" je kvůli projektu Čistá řeka Bečva II rozdělená na dvě části. První etapa rekonstrukce má začít už ve druhé polovině roku 2013. Do té doby se má konat ještě další veřejná diskuze, kde budou lidem představeny první plány.

Související článek

Lidé diskutovali o nové podobě Kolonky