Podle prodejců topiv stále častěji padá volba na tuhá paliva, která jsou levnější. V kurzu je zejména dřevo. „Jeho podíl se stále zvyšuje. Pro lidi, kteří mají hlouběji do kapsy, je to totiž nejlevnější varianta. Navíc si mnohdy dřevo mohou obstarat a připravit sami," uvedl Dalibor Polášek z Hovězí, který se zabývá prodejem právě palivového dříví, uhlí, briket či dřevěných pelet.

Cena dřeva je navíc podle něj poměrně stabilní. Totéž se dá v podstatě říci také o uhlí, i když jeho cena přece jen mírně stoupla. „Asi o čtyři procenta," řekl prodejce. Podle jeho slov často lidé volí k vytápění také mix několika různých paliv. Kombinují například plyn, uhlí a dřevo.

„Pokud jsou třeba příliš silné mrazy, raději pořádně naloží kotel uhlím, než by pálili zbytečně moc plynu," vysvětlil Dalibor Polášek. Pokračující trend návratu k topidlům na pevná paliva pozorují hasiči. Pro ty znamená začátek topné sezony tradičně i nárůst počtu požárů způsobených nevyčištěnými komíny či nesprávně nainstalovanými či obsluhovanými topidly. „Vedle kotlů na pevná paliva jsou stále běžnější také krby, které dříve byly v domech spíše jakýmsi módním doplňkem," uvedl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Krby ale také představují riziko. „Lidé je často budují svépomocí. Nedodržují přitom bezpečnostní předpisy. Rozvody horkého vzduchu vedou třeba přímo přes dřevěné stropy a podobně," upozornil Netopil.

V loňské topné sezoně hasiči vyšetřovali ve Zlínském kraji dvaatřicet požárů souvisejících s vytápěním. Vznikla při nich škoda přesahující pět milionů korun. Tři lidi oheň zranil. Spadají zde případy neopatrné manipulace s popelem, nesprávné obsluhy topidel a jejich požárů i požáry komínových těles.

„Nejméně ve dvou desítkách případů také hořely saze v nevyčištěných komínech," doplnil Netopil s tím, že tyto požáry tvoří samostatnou kategorii.

V této souvislosti upozornil na povinnost alespoň jednou ročně nechat odborně zkontrolovat takzvanou spalinovou cestu. Jinými slovy, zavolat kominíka, který komín prohlédne, případně vyčistí a vystaví o tom doklad.

Kominíkům také každoročně na začátku topné sezony přibývá práce. „I když letos to ještě není taková hrůza, jako vloni," poznamenal kominík Stanislav Hlinšťák z Jablůnky. Varoval přitom před falešnými řemeslníky, kteří z lidí jen tahají peníze. Klidně jim vydají potvrzení o revizi, ale komín třeba ani nezkontrolují. „Často se jedná třeba o studenty, kteří nemají praxi. Jen si udělali rekvalifikaci a obchází domy bez jakéhokoliv vybavení," postěžoval nedávno Stanislav Hlinšťák. Doklad o kontrole vystavený falešným kominíkem přitom lidem při případné škodě způsobené ohněm nebude k ničemu.