Představitelé měst už předem oznámili, že setkání k 26. výročí Sametové revoluce v roce 1989 budou zároveň možností společně uctít i oběti pařížských teroristických útoků, které si v pátek 13. listopadu vyžádali 129 obětí.

Ve Vsetíně se lidé k „sametové" vzpomínce setkají u Památníku obětem totality v Panské zahradě v 15 hodin. Účastníci budou moci přednést své vzpomínky na toto období. O program se postarají žáci Základní umělecké školy Vsetín a děti ze souboru Vsacánek.

„Pro všechny bude připravený teplý čaj, káva, příležitostné noviny a památeční odznaky," informovali pracovníci vsetínské radnice.

V komorním duchu a na tradičním místě si budou moci 17. listopadu připomenout šestadvacáté výročí Sametové revoluce také obyvatelé Valašské Meziříčí.

Zapálit svíčku nebo se jen na chvíli zastavit budou moci na pietním místě u sochy svatého Floriána na náměstí ve Valašském Meziříčí od 17 hodin.

Ve stejnou hodinu se u soch T. G. Masaryka a svatého Jana Nepomuckého sejdou také lidé v Rožnově pod Radhoštěm. Položí zde kytice a zapálí svíčky.

Na sedmnáctého listopadu připadá 26. výročí Sametové revoluce a také Mezinárodní den studentstva. Ten je připomínkou tragických událostí, které se odehrály v období od 28. října do 17. listopadu 1939 v tehdejším Protektorátu Čechy a Morava.

Vše začalo násilným potlačením poklidné demonstrace u příležitosti 21. výročí vzniku Československa 28. října 1939 v Praze, během níž byl těžce zraněn student lékařské fakulty Karlovy univerzity Jan Opletal a zabit pekařský dělník Václav Sedláček.

České vysoké školy byly uzavřeny. Ještě v noci ze 16. na 17. listopadu začalo rozsáhlé zatýkání českých studentů, z nichž dvanáct set bylo odvlečeno do koncentračních táborů. Studenti poté 17. listopad vybrali pro svou demonstraci i v roce 1989.