S plnou igelitovou taškou oblečení přišla v pátek dopoledne Vsetíňanka Ludmila Bobková. „Donesla jsem tři svetry, nějaké halenky, záclonu a podobné věci,“ vyjmenovala důchodkyně. Přišla, protože jí bylo věci líto vyhodit.

„A takhle to aspoň ještě někdo využije,“ dodala.

S několika nepotřebnými peřinami a oblečením přijela také Hedvika Dřevojánková z Hošťálkové.

„Mně to doma zavazí a jiným to pomůže. Lepší než to vyhodit,“ řekla dárkyně.

Oblečení po celé tři dny od lidí přebírali zaměstnanci Diakonie a další dobrovolníci.

„Lidi jezdili hodně, účast byla velká,“ prozradil pracovník Diakonie Milan Kubičík. Samotné přebírání pytlů šlo ale rychle.

„Někdy stačilo pytle jen přenést z auta, někdy bylo potřeba věci přeskládat. Bylo nás tu ale dost pomocníků, takže s tím nebyl žádný problém,“ dodal.

Na sedmdesát dětí stavělo od středy 16. do pátku 18. května 2018  ve Společenském domě U Pernických ve Valašské Bystřici městečko z lega.
Sedmdesát dětí skládalo městečko z lega

Diakonie Vsetín nasbírané oblečení dosud odvážela do střediska Diakonie v Broumově. „Letos nám ale řekli, že už mají plné sklady, a tak jsme hledali variantu, kam věci poslat, abychom sbírku nemuseli rušit,“ sdělila mluvčí vsetínské Diakonie Marta Vodáková.

Textilní bance, na kterou nakonec padla volba, se věci převezou během tohoto týdne. Organizace je znovu využije.

„Věci poputují jak lidem v tíživé situaci, tak například do útulků zvířatům na pelíšky. To, co nevyužijí, zpracují na netkané textilie,“ uvedla Vodáková.

Doplnila, že některé vybrané zachované věci se nechají ve vsetínském dobročinném obchůdku.
Jako každý rok se i letos nejčastěji v pytlech objevovalo oblečení, lidé ale také ve velkém nosili lůžkoviny, ručníky nebo třeba boty.

„Dárci tak zároveň pomohli šetřit životní prostředí tím, že tyto věci neskončily v komunálním odpadu,“ uzavřela Vodáková.

Opravený kříž z roku 1888 na hřbitově v rožnovské místní části Tylovice.
Sto třicet let starý kříž v Tylovicích ošetřili odborníci