Více lidí vydělává nad třicet tisíc. Některé domácnosti ale nemají záchod ani koupelnu

Lidé více vydělávají, přibylo rodin, které si pořídily nemovitost do osobního vlastnictví, auto či počítač. Na druhou stranu ale výrazně vzrostly náklady na bydlení a přibylo rodin, pro které jsou náklady na chod domácnosti velkou zátěží.

„Zatímco v roce 2007 mělo čistý měsíční příjem pouze do deseti tisíc korun na osobu 64 procent obyvatelstva, o dva roky později to bylo jen 45 procent, čili téměř o dvacet procent méně,“ upřesnila ředi telka odboru terénního zjišťování pro Zlínský a Olomoucký kraj Barbora Židková.

Víc peněz, větší byty

Naopak se zdvojnásobil počet rodin, v nichž některá z osob vydělává mezi dvaceti až třiceti tisíci korunami, a to z 2,3 procenta v roce 2007 na 4,6 procenta v roce 2009. Dvojnásobný počet je i lidí vydělávajících nad třicet tisíc korun čistého. Z půl procenta vzrostla hodnota na 1,1 procenta.

Mírně za poslední tři roky stoupl i počet vlastníků rodinných domů a bytů. Narůstají ale i nároky lidí na celkový životní prostor. „Klesá počet jednopokojových bytů a výrazně roste zájem o ty čtyř a pětipokojové,“ podotkla Židková. V roce 2006 bydlelo ve čtyřpokojovém bytě 19,5 procenta populace Zlínského kraje. „O tři roky později to bylo již téměř 29 procent,“ doplnila.

Lidé si ale podle reakcí příliš velkého zvýšení životního standardu nevšimli. „Nějakou výraznější změnu jsem opravdu nezaznamenal. Nepřipadá mi, že by si lidé mohli dovolit něco víc než dřív a žilo by se jim lépe,“ zamyslel se student z Újezda u Valašských Klobouk Petr Sucháček.

Podle ČSÚ se ale zvyšuje i vybavenost domácností.„Například devadesát osm procent domácností v regionu má barevný televizor nebo telefon, a to ať už pevnou linku, nebo mobil. Přitom u telefonu to bylo před čtyřmi lety o čtyři procenta méně,“ zmínila Židková.Narostl i počet majitelů osobních aut a počítačů, a to v řádech několika procent.

S tím, že životní úroveň lidí v regionu stoupá, se ztotožňuje matka dvou dětí Martina Milarová. „V dnešní době je čím dál více možností, jsou i prostředky navíc v kombinaci s různými akcemi a slevami. Kolikrát člověk koupí i to, co v podstatě vůbec nepotřebuje,“ podotkla Milarová.

Stále se ale najdou i domácnosti, kde chybí základní hygienické zázemí, bez kterého si v dnešní době málokdo dokáže život představit.„Jedno procento domácností ve Zlínském kraji ještě stále nemá splachovací záchod a necelé procento koupelnu,“ upřesnila Židková.Přes zvyšování čistých příjmů stoupl podle ní počet domácností, pro které jsou náklady na bydlení vysokou zátěží. O několik set korun totiž v průběhu tří let vzrostly ceny energií.