Na rožnovském Masarykově náměstí začíná happening po sedmnácté hodině. Společně jej připravili pracovníci Městské knihovny Rožnov a členové spolku Fujaré.

„Na náměstí by si Rožnované měli přinést svou větu dialogu se světem. Může to být vzkaz, otázka, apel, výkřik, kritika, prosba i nabídka. Větu napsat na cedulku, list, plakát či transparent a položit ji v sedmnáct hodin a jedenáct minut k soše svatého Jana Nepomuckého a pak větu svého dialogu slyšitelně říct svému okolí. Vítány jsou také svíčky,“ vyzval ředitel Městské knihovny Rožnov Pavel Zajíc.

Ilustrační foto
Na kolejích vyhasl další život. Devatenáctiletá žena srážku s vlakem nepřežila

A proč se setkání koná právě u sochy sv. Jana Nepomuckého? Právě tady při listopadových událostech před 28 lety stála vlečka školního statku, na které vystupovali řečníci a hovořili o potřebě změny režimu.

Na podstavci sochy sv. Jana Nepomuckého lidé zapalovali svíčky v reakci na dění na Národní třídě. „Po krátkém happeningu na náměstí se přesuneme do městského parku k Hudebnímu altánu, kde se uskuteční další program,“ doplnil pozvánku na tento pátek Pavel Zajíc.

Ve Vsetíně se v pátek lidé sejdou v 10 hodin dopoledne u památníku obětem totalitních režimů v Panské zahradě. Připravený bude i kulturní program.

Lidé ve Valašském Meziříčí si události listopadu 1989 připomenou v komorním duchu a na tradičním místě zapálením svíček u sochy svatého Floriána na meziříčském náměstí. Pietní setkání začíná v pátek v 17 hodin

Protidrogový vlak, tak zvaný Revolution train, zastavil na své návštěvě po Valašsku i ve Vsetíně.
Protidrogovým vlakem už prošlo přes padesát tisíc lidí