Ani dnes (úterý 17. listopadu 2015) na meziříčském náměstí, kde se k připomínce sametové revoluce sešlo několik desítek lidí, nechybí. „Chodím tady skoro každým rokem zapálit svíčku za mé rodiče, kteří se osmadevadesátého roku nedožili. Ale velmi si přáli, dožít se svobody. Bohužel už se nedočkali," říká Marie Klinkovská.

Svíčky zapaluje také za své syny a vnoučata. Nelibě nese, když se význam sametové revoluce znevažuje. „Nelíbí se mi to. Víme, v čem jsme žili a víme, jak žijeme teď. Pořád říkám, že těch uplynulých šestadvacet let bylo nejlepších z celého života. Vážím si svobody. Nemělo by se to znevažovat," je přesvědčena Meziříčanka.

Nejméně si podle ní neúctu zaslouží lidí, kteří za svobodu bojovali. „Třeba lidé popravení v padesátých letech. Já si pamatuji, když tyto popravy hlásili v rozhlase. Ten strach mezi lidmi byl děsivý. Každý se bál s někým promluvit, jestli jej neudá, jestli jej nezavřou," líčí Marie Klinkovská.

Podobně smýšlejících lidí se v úterý na meziříčském náměstí sešla celá řada. Společně zapálili svíčky. Letošní shromáždění mělo navíc ještě jeden podtext, vyvolaný pátečními teroristickými útoky v Paříži. Na pietním místě tak přibyla také francouzská vlajka a zapálené svíčky byly zároveň vyjádřením soustrasti nad desítkami obětí řádění teroristů.

Útoky ostře odsoudil starosta města Robert Stržínek. „Byť se mnohým může zdát Paříž daleko, já osobně mám pocit, že je to až příliš blízko. Jistě je to umocněno i tím, že má dcera se právě z těchto míst před pár dny vrátila. Je nejvyšší čas, aby vrcholní politici začali konat a přestali žvanit," řekl Stržínek.

V podobném duchu, jako ve Valašském Meziříčí, se včera lidé sešli také ve Vsetíně, Rožnově pod Radhoštěm nebo například v Halenkově. Všude si připomínali nejen 26. výročí sametové revoluce a také Mezinárodní den studentstva. Ten je připomínkou tragických událostí, které se odehrály v období od 28. října do 17. listopadu 1939 v tehdejším Protektorátu Čechy a Morava, a které vyvrcholily uzavřením českých vysokých škol rozsáhlým zatýkáním. Dvanáct set bylo odvlečeno do koncentračních táborů.

Související Lidé ve valašských městech si v úterý připomenou výročí Sametové revoluce