List reagoval na údajné Kalouskovo označení českých učitelů jako „těch nejlínějších v Evropě“. Pisatelé se kantorů zastávají, nechybí však ani kritika. „Dopis má ode mne jednoznačně plusový bod. Krásně napsaný,“ zhodnotil přispěvatel Pavel.

Čtenáři se ohrazují i proti dalším příspěvkům v diskuzi. „Pane Šimane, váš pohled je jednostranný, máte nepřesné informace. Je z vás cítit zášť,“ odpověděla na učitele kritizující komentář Dagmar Otevřelová.

Podle ní by si pisatel měl uvědomit, že jsou kantoři, kteří svou práci skutečně milují. „Proto jsou ochotni naložit na svá bedra hromadu neplacené práce, protože se školou prostě souvisí a protože ji děláme pro naše žáky,“ podotkla čtenářka.

V příspěvcích pod článkem na webových stránkách Valašského deníku není nouze ani o komentáře zaměřené proti autorovi dopisu řediteli Pozděchovské Základní a Mateřské školy Michalu Molkovi.

„Dokud jsem se nepodíval na web školy, tak jsem měl pocit, že pan ředitel skutečně zvládá ohromné množství činností a litoval jej. (…) Pak jsem se začal dívat trošku jinou optikou to bych já mohl začít vyčíslovat, že kromě své práce dělám vrátného, řidiče, správce autoparku, zásobovače, archiváře, skladníka, účetního, psychologa, nadřízeného, podřízeného, kolegu, kontrolora, písaře, kopírovače,“ vyjmenoval přispěvatel Ferko. Další podporují výrok ministra financí, který podle exministra školství Josefa Dobeše vyřkl. „Kalousek má stoprocentní pravdu, je to banda stávkujících lenochů, co mají dva měsíce volna a jiné požitky. Ubrat jim!“ napsal diskutující pod přezdívkou Frenk.

Objevil se však i příspěvek, který Kalouskovo prohlášení zpochybňuje. „Nic bych za to nedal, že to bylo z hlavy toho hov… Dobeše.

Jen se za Kalouska schovával,“ myslí si autor vzkazu Jenik.

Vyjádření k dopisu do redakce Valašského deníku zaslal rovněž Radek Ležatka z Oddělení komunikace ministerstva financí. „Ministr financí již několikrát popřel, že by někdy tvrdil, že máme nejlínější učitele v Evropě. Jedná se o dezinterpretaci bývalého ministerstva školství,“ reagoval na podnět k napsání dopisu.

Ministr financí podle Ležatky prohlásil, že je potřeba šetřit i ve školství, a to zejména zvýšením jeho efektivity. „Snad každý uzná, že i ve školství existují i ne úplně efektivnější výdaje,“ dodal.

Je podle něj otázkou, proč ředitel základní a mateřské školy takto reaguje na pomluvy bez toho, aby si ověřil realitu, navíc vulgárně a hrubě. „Dává skutečně dobrý příklad svým žákům. Na závěr dodávám, že ač údajně otevřený dopis koluje po celé republice, na ministerstvo financí zatím nedorazil, tudíž na něj těžko mohl někdo reagovat,“ podotkl Ležatka.

Související článek

Otevřený dopis ředitele školy z Valašska zburcoval učitele po celé republice