Absence odpočívadel trápí především starší lidi, kteří kolem Bečvy chodí na zdravotní procházky nebo na nákup. „Občas trpím dušností a potřebuju si sednout. Jenže ve směru od Městských lázní do parku není kde. Přitom na jiných místech kolem vody, jako třeba na Trávníkách nebo na Ohradě, je laviček dost," podivuje se pětašedesátiletý Zbyněk Šimara.

Situace je ovšem taková, že kvůli prostoru není lavičky kam umístit. Lidé proto navrhují odpočívadla připevnit do břehu.

„Vhodných míst po obou stranách řeky je několik. Sedící by ani neohrožovali provoz na cyklostezce," vyjádřil se k situaci na webu města Pavel Mocek.

Radní jsou prý připraveni problém řešit. „Na základě podnětů jsme začali prověřovat možnosti, kam by se lavičky daly umístit. Polovina vhodných pozemků je ale ve vlastnictví státu a hospodaří s nimi státní instituce. Nejprve bude tedy nutné jednat s nimi o pronájmu," vysvětlila starostka Iveta Táborská.

Nebude to jednoduché

Při výběru míst se podle ní musí brát v potaz také to, že na lavičce chtějí odpočívat maminky s přistavěným kočárkem.

Pokud totiž budou odpočívadla umístěna příliš blízko stezce, hrozí srážky s cyklisty. „Před lavičkami proto musí vzniknout dostatečný zpevněný prostor. Vzhledem ke svažitému terénu a ochrannému pásmu vodního toku to ale nebude jednoduché," upozornila starostka.

Podle mluvčího Povodí Moravy Jiřího Macíka se pod pojmem ochranné pásmo vodního toku rozumí pruh široký až 15 metrů a vztahuje se k místům pro odběr vody.

„Na délku měří minimálně dvě stě metrů proti proudu od místa odběru a sto metrů po proudu. Pokud tedy někdo chce v okolí vodního toku provádět nějaké úpravy musí nejprve projednat své kroky s vodohospodáři," doplnil Macík.