Jejím vyhlašovatelem je organizátor Valašky AutoMotoKlub Rallye Sport – Vsetín, ve spolupráci se Základní školou Vsetín – Sychrov a za podpory společnosti Svarmetal Skotnice. Ta věnuje vítězům hlavní cenu.

Cílem soutěže je seznámit veřejnost s výtvarnou představou dětí v regionu o Valašské rally, rychlých autech, jejich posádkách či krajině, kterou soutěžní vozy projíždějí. Nebo také o fair play v motoristickém sportu, ztvárněnou klasickou i netradiční technikou. Informace, jak se do soutěže mohou děti zapojit, organizátoři v těchto dnech rozesílají do jednotlivých škol a školek. „Uzávěrka pro zasílání prací je stanovena na patnáctého března. Výtvory vyhodnotí tříčlenná porota, která následně informuje autory vítězných prací o jejich úspěchu. Zároveň nejlepší výtvarníky pozve k převzetí cen," uvedla předsedkyně poroty Jaroslava Ševčíková ze ZŠ Vsetín – Sychrov.

Způsob a místo předání ocenění však organizátoři zatím tají. Pro soutěžící to má být překvapením a samotný akt se má stát i jistou formou ocenění. „Uvidíme, co se nám podaří v tomto směru připravit. Bude ale záležet na mnoha okolnostech," nechtěl být konkrétní ředitel Valašské rally Miroslav Hošák.

XXXIII. ročník Valašské rally se uskuteční na Vsetínsku a Novojičínsku 4. a 5. dubna. Bude úvodním podnikem české rallysezony v ČR. Mimo jiné je součástí sedmidílného seriálů podniků Mistrovství České republiky ve sprintrally a seriálu podniků Mistrovství České republiky historických automobilů.