Najít brigádu je skutečně problém. „Minulý rok jsem si sháněla práci na léto už na začátku března. Když začnete hledat v květnu, je už většinou pozdě. Letos jsem sehnala brigádu v Brně, protože zde studuji a stejně musím platit byt," svěřila se Michaela Surovcová z Valašského Meziříčí.

Jedna z mála míst, kde brigádníky shánějí, jsou koupaliště. Ne každý ale může u bazénu pracovat. „Letos jsme zaměstnali osm lidí. Jsou to studenti a pracují u nás jako plavčíci. Důležitým požadavkem pro nás bylo, aby všichni měli licenci plavčíka," vysvětlil vedoucí provozu valašskomeziříčského koupaliště Jindřich Studený.

Ani v zemědělských družstvech letos příliš studentů nezaměstnají. Na práci se tady ale studenti ptát chodí. „V minulých letech jsme vždy zaměstnali dva až čtyři studenty. Tento rok však nejsou na brigádníky peníze, takže nezaměstnáváme," vysvětlil předseda zemědělského družstva Josef Kliš.

Uplatnění naleznou zájemci o práci například v lesnictví. „Brigádníky přijímáme každoročně, ani letos jsme neudělali výjimku," prozradil Marek Netolička, ředitel a jednatel Městských lesů a zeleně Valašské Meziříčí.

Kromě tradičních nabídek letních brigád přichází na pomoc sezonním zájemcům o práci internetové portály. Jeden z nejznámějších v republice provozují ve Vsetíně.

Podle jednatele společnosti internetového portálu www.fajn-brigady.cz Zbyňka Hrtáně je ovšem nabídka pro Vsetínsko na léto spíše špatná.

„Nabídek pro okres Vsetín mám jenom pár. Obecně je tady nabídka brigád nízká a ani před prázdninami neevidujeme výrazné zvýšení," informoval jednatel.

Podle něj se velká část nabídek na internet vůbec nedostane. „Zájemce firmy či zaměstnavatelé hledají například vyvěšením na své provozovně, eventuálně někdy i v novinách. Místa jsou ale brzy obsazena," dodal Zbyněk Hrtáň.

Inzerci v novinách využil při hledání brigádníka například Marek Mrlina, který sháněl prodavačku zmrzliny. „Ozvalo se mi mnoho zájemců. Bylo mezi nimi i pár chlapců. Nakonec jsem přijal slečnu, která už má s prodejem zmrzliny zkušenosti," prozradil.

Nabídku brigád najdou zájemci celoročně také na nástěnce úřadu práce. Zde jich však visí málo.

„Pokud se nějaký inzerát objeví, tak jej sdílíme na úřední desce. Zaměstnavatelé ale v tomto případě volí spíše jiný způsob zveřejnění, takže nabídek není mnoho," přiblížil Valašskému deníku ředitel Úřadu práce Vsetín Stanislav Rudolf.

Autor: Michaela Horáková