Není jediná, kdo se na promítání filmů pod širým nebem těší. „Moc rád vzpomínám na časy, kdy jsme chodili Na Lapač. Někdy i takzvaně za plot. Bylo to zajímavější a často i napínavější, než samotný děj na plátně. Škoda že už je to pryč. Když je příležitost, na letňák zajdu i nyní. Vloni jsem jezdil hlavně na Bystřičku," svěřil se Zdeněk Kučera ze Vsetína.

Návštěva letních kin není jen doménou dříve narozených milovníků filmu. Rádi zajdou i mladí diváci. Všechny láká především atmosféra. „V letňáku jsem byl poprvé loni. Bylo to cool. Letos určitě zajdu taky," pochvaloval si Vsetíňan Lukáš Dušek.

Vyznavači letních bijáků se na Vsetínsku mohou s určitostí těšit na tři. Ve Vsetíně, na Bystřičce a ve Valašském Meziříčí. Promítání pod širým nebem ale připravují i v Hošťálkové. Tam ale zatím rozhodnuto není.

Nejbohatší program nabídne letní širokoúhlé kino Bystřička. Stejně, jako loni, tady přiblíží zlaté časy letňáků staršími českými komediemi.

Pod názvem Retro kino začnou na Bystřičce promítat od 27. června. „Letošní premiéru obstará film Páni kluci. Poslední letní promítání na konci srpna bude patřit filmu Můj brácha má prima bráchu. Mezi tím se mohou návštěvníci kina těšit na Postřižiny, Kulový blesk, Což takhle dát si špenát, Krakonoše a lyžníky a další úspěšné české filmy," přiblížil letní filmovou nabídku starosta Bystřičky Zbyněk Fojtíček.

Vstupné na všechny filmy promítané na Bystřičce je stejné. Padesát korun.

Ve Vsetíně budou filmy promítat na plátno umístěné na Dolním náměstí. Lidé za zhlédnutí filmu zaplatí 20 korun. Poprvé se tak stane 26. června. „Promítneme komedii Fakjů pane učiteli," uvedl dramaturg kina Petr Mašata.

Promítat tu mají v plánu jednou za čtrnáct dní vždy od půl desáté večer. „Připraveny máme různé žánry. Komedie, romantiku, akční snímky a podobně. Konkrétní filmy ještě dojednáváme. Každý si může vybrat," dodal Petr Mašata.

Zatímco ve Vsetíně a na Bystřičce mohou zájemci zajít do letňáku v průběhu celých prázdnin, ve Valašském Meziříčí to bude možné jen na jejich konci. Ve valašskomeziříčském amfiteátru nabídnou poslední dva srpnové týdny milovníkům letního kina filmové novinky. „Promítat budeme vždy od středy do neděle. Seznam filmů v těchto dnech teprve dokončujeme. Myslím si ale, že diváky výběrem nezklameme," prozradil vedoucí meziříčského kina Jan Grepl.

V nejistotě jsou zatím lidé, kteří si v loňském roce zvykli chodit do letního kina v parku v zámku v Hošťálkové. Podle provozovatele kina Jaroslava Bártka ještě není jisté, zda se mu promítání podaří zajistit. „Závisí to na tom, zda se podaří dohodnout s promítačem, který má závazky i jinde. Věřím ale, že ano. Pak navážeme na loňské zkušenosti s promítáním starších filmů. To se osvědčilo," poznamenal Jaroslav Bártek.

Bez letního kina se musí obejít v Rožnově pod Radhoštěm. „Určitě ani letos nebude. Nemáme pro letní promítání vhodné prostory ani techniku," pokrčil rameny dramaturg rožnovského kina Panorama Pavel Jakubík.