Opoziční zastupitel Vlastislav Navrátil navrhl, aby město zřídilo na svých stránkách transparentní rozklikávací rozpočet a zveřejňovalo uzavřené smlouvy. Podle něj by měl mít každý aktuální a především rychlý přístup k hospodaření města. „Zveřejnění smluv na internetu a také rozklikávacího rozpočtu umožní občanům zjistit, jak si město stojí a zda je dobrým hospodářem," uvedl Navrátil s tím, že stejný systém funguje třeba ve městě Semily. Doplnil, že město sice už část smluv na svém portálu zveřejňuje. To ale považuje za nedostatečné. „Mým návrhem se bude zabývat rada města. Věřím, že jej posoudí kladně," doplnil Navrátil.

Podle starosty Meziříčí Jiřího Částečky se však zastupitel Navrátil do jisté míry „vlamuje do otevřených dveří". „Například částečně rozklikávací rozpočet už máme na stránkách nějakou dobu. U jednotlivých jeho položek se po kliknutí rozbalí čerpání prostředků. Něco ve smyslu účetnictví," přiblížil starosta.

Navíc je podle něj město už rozhodnuto v nejbližší době pořídit software, který je přímo určený pro požadovaný účel. Procházení jednotlivých položek příjmů a výdajů tak bude pro veřejnost uživatelsky příjemnější.

Modernizaci se nebrání ani radní Jan Trčka. Červnová rada města se jí ale ještě nezabývala. „Já ovšem nejsem proti. Myslím, že rozpočet i jeho změny se ve městě dělají průhledně," řekl radní Jan Trčka.

Podle svých slov si však nedokáže představit, kolik lidí si bude v plánované nové podobě rozpočtu klikat. „Je složitý, v průběhu roku se v něm odehrává spousta přesunů," vysvětlil Jan Trčka.

Podle radní Mileny Medkové je transparentní rozpočet jen otázkou technického provedení. „Jde o to, aby všechny položky byly na klik. Tak jsem to pochopila a nemám s tím problém," řekla Milena Medková.

Co se zveřejňování smluv týče, je podle ní nejprve nutné upřesnit, jakých se má týkat. „Nemyslím, že by nutně musely být na internetu všechny," míní Medková.