„Od 14. listopadu do 5. prosince zde bude stavební technika odstraňovat štětové stěny využité při stavbě dopravního terminálu,“ přiblížila mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

Aktuální omezení je jen jedním z řady jiných, s nimiž se aktuálně motoristé v centru Vsetína setkávají. A další budou ještě následovat.

Uzavření odstavné plochy naproti autobusovému nádraží

Již od konce října je trvale uzavřená část plochy v prostoru bývalé zbrojovácké železniční vlečky naproti autobusovému nádraží, kterou motoristé dosud využívali pro odstavení vozidel. To už nyní není možné, probíhají zde totiž přípravné práce pro stavbu parkovacího domu.

Zřízení záchytného parkoviště na Ohradě

Z důvodu aktuálního a dále plánovaného úbytku parkovacích kapacit v centru města radnice otevřela od 31. října na upraveném atletickém oválu bývalého spartakiádního stadionu na Ohradě záchytné parkoviště s kapacitou 120 stání.

Parkovat je zde možné zdarma. Lidé, kteří zde auta odstaví, se do centra města dostanou městskou hromadnou dopravou. Nejbližší zastávka je od záchytného parkoviště vzdálená necelých dvě stě metrů.

V Beskydech se podařilo po 50 letech doložit hnízdění sokola stěhovavého. Tito dravci u nás ve 2. polovině minulého století téměř vymizeli zejména kvůli zamoření krajiny DDT.
Do Beskyd se po půl století vrací sokol stěhovavý. Málem jej vyhubilo DDT

„Další velkokapacitní parkovací plocha v docházkové vzdálenosti centra města se nachází u zimního stadionu Na Lapači,“ doplnila Raszková.

Zrušení parkoviště na autobusovém nádraží

Radnice dále upozorňuje, že v polovině ledna příštího roku dojde k redukci pásů nástupišť autobusového nádraží ze čtyř na tři. V důsledku toho bude uzavřeno parkoviště fungující nyní mezi třetím a čtvrtým pásem nástupišť. Prostor je třeba uvolnit z důvodu stavby parkovacího domu a následného narovnání Nádražní ulice.

Kompletní uzavření části Nádražní ulice

Na 15. ledna je také naplánované kompletní uzavření Nádražní ulice v úseku mezi kříženími s ulicemi Žerotínova (u restaurace Na špici) a Nemocniční (u polikliniky).

„Důvodem je stavba podchodu pod ulicí Nádražní mezi Smetanovou obchodní galerií a budoucím dopravním terminálem a parkovacího domu v prostoru před autobusovým nádražím. Tato uzavírka potrvá až do konce roku 2025,“ upozornila mluvčí města.

Rezidentní parkování v kolonce

Podle Jany Raszkové si vedení města uvědomuje, že snížením parkovacích kapacit v okolí vlakového a autobusového nádraží vznikne tlak na využití parkovacích stání v jiných místech centra města. Připravuje se proto zavedení systému rezidentního parkování v lokalitě Kolonka, který upřednostní zde bydlící občany před motoristy přijíždějícími odjinud.

„Zvýhodnění se bude týkat také společností, které mají v Kolonce sídlo – rezidentní karty budou vydávány pro služební vozidla společností a organizací zajišťujících pečovatelské služby pro osoby zde žijící,“ uvedla Raszková.

Systém rezidentního parkování nezajistí držitelům těchto karet automaticky parkovací místo, ale umožní jim bezplatné parkování na aktuálně volných vymezených plochách a umožní jim vjezd do tamních dvorů a vnitrobloků, kde je jinak zákaz vjezdu.

Finální podobu navrženého systému nyní schvaluje Policie ČR a Dopravní úřad. Následovat bude jeho zveřejnění na úřední desce po dobu 45 dní. Konkrétní pravidla rezidentního parkování bude schvalovat rada města 21. listopadu, která stanoví i výši symbolického poplatku za vystavení rezidentních karet.

Formulář žádosti o jejich vydání bude poté včetně pravidel zveřejněn na webu www.mestovsetin.cz a rozeslán předsedům společenství vlastníků jednotek v Kolonce. Rezidentní karty se budou vydávat na městském úřadě v prosinci a lednu. Systém rezidentního parkování má vejít v platnost v polovině ledna příštího roku.