Už minulý týden postihl stejný osud školy v Liptále či Karolince. Školáci v Zubří se nyní učí „na směny“ ve staré škole T. G. Masaryka. „Dopoledne má vyučování první stupeň, odpoledne se učí žáci druhého stupně,“ vysvětlil současný systém starosta města Zubří Jiří Randus.

Stejně jako v Liptále či Karolince, ani v Zubří hygienici při svých měřeních neprokázali nebezpečně zvýšený výskyt azbestu. Platné limity překročila pouze koncentrace minerálních vláken.

Přesto se vedení města a školy preventivně rozhodla budovu uzavřít s platností od pondělí 12. března. Výjimkou je školní jídelna a kuchyně.

Opatření bude platit do doby, než školu vyčistí odborníci a akreditovaná laboratoř prokáže splnění limitů pro minerální vlákna stanovených vyhláškou.

„To může trvat čtrnáct dní i tři týdny. Uvidíme,“ odhadoval starosta Randus.

Základní škola v Zubří byla otevřena v roce 1980. Část vnějšího opláštění budovy s hlavním vstupem tvořil takzvaný boletický panel, jehož součástí je i nebezpečný azbest. Z budovy jej odstranili při výměně oken v roce 2006.

Výskyt minerálních a azbestových vláken neměří hygienici na všech školách. „Na základě předchozích analýz, provedených mimo jiné se zástupci škol a příslušnými stavebními úřady, jsme vytipovali v kraji celkem šestnáct škol,“ potvrdila Ivana Lukašíková z Krajské hygienické stanice ve Zlíně.

Jde o budovy, kde existuje odůvodněný předpoklad, že materiál použitý při stavbě obsahoval azbestová vlákna.

Vedle Zubří, Liptálu a Karolinky už odborníci zjišťovali zamoření minerálními a azbestovými vlákny například také v mateřinkách Na Zahradách v Rožnově či Vyhlídce ve Valašském Meziříčí.

Druhá jmenovaná prošla rekonstrukcí v roce 2010.

Hygienici se obávali, že se při zateplování původního pláště budovy z boletických panelů mohl uvolnit škodlivý azbest. „Podezření se však ani na jednom z deseti odběrových míst ve školce nepotvrdilo,“ řekla vedoucí odboru školství meziříčské radnice Hana Skácalová. Rodiče dvou set šestnácti dětí, které mateřinku navštěvují, tak mohou být podle pracovníků radnice klidní.

Stejná je situace také v rožnovské školce Na Zahradách. Dodržení limitu pro nebezpečné látky tady odborníci kontrolovali v šatně, na chodbě, v lehárně, kuchyni a v jídelně.

„Limit pro azbestová a minerální vlákna nebyl na žádném z kontrolovaných míst překročen,“ oddechla si starostka Rožnova Markéta Blinková.

V Liptále i Karolince mají nyní plné ruce práce s vyklízením škol. Starostka Karolinky Marie Chovanečková už se na internetových stránkách města obrátila i na místní obyvatele. „Zdvořile prosíme o pomoc při úklidu uzavřených prostor školy, prosíme jak ženy, tak muže,“ napsala Chovanečková. Ochotní zájemci se mohou hlásit na telefonním čísle 604 662 091.

V Liptále museli většinu zařízení tříd, výzdoby a pomůcek vyhodit.

„Byli bychom proto rádi, kdyby se našel někdo, kdo nám pomůže místnosti znovu vybavit,“ vyzvala zase ředitelka školy Věra Halová.